Нова голяма битка на пластмасовия фронт вече е в разгара

...
Нова голяма битка на пластмасовия фронт вече е в разгара
Коментари Харесай

ООН се прицели в пластмасата с ново споразумение

Нова огромна борба на " пластмасовия " фронт към този момент е в разгара си, откакто Организация на обединените нации публично стартира работа по ново интернационално съглашение за справяне с световния проблем с пластмасовите боклуци, написа в собствен материал Quartz.

В края на предходната седмица завърши първата среща на Междуправителствения преговорен комитет по въпросите на замърсяването с пластмаси, която се състоя в Уругвай. Това е първа стъпка в посока реализацията на най-мащабното екологично съглашение по-късно от Париж от 2015 година

През идващите две години в границите на комитета ще се дискутира какъв брой задължаващи държавните управления ще бъдат новите текстове. Принципната позиция на множеството е, че замърсяването би трябвало да бъде прекъснато, само че от там нататък стартират разминаванията. Хардлайнерски настроените страни и деятели желаят цялостна възбрана на някои типове пластмаси и химикали, до момента в който огромни производители като Nestle и Unilever приканват акцентът да бъде върху преработването, а световните цели да се дефинират от национални цели.

Каква е обстановката сега и какво би трябвало да се промени

Към момента преработването е обект на рецензии поради дребния си резултат върху замърсяването. Едва 5 % от пластмасите в Съединени американски щати са били рециклирани през 2021 година, което е съвсем двойно по-малко спрямо 2014 година

Според деятелите не трябва страните да бъдат оставяни сами да си слагат цели във връзка с пластмасите, тъй като да вземем за пример точно в Щатите петролната промишленост харчи милиони, с цел да лобира в интерес на преференциалното за нея произвеждане на такива произведения.

До момента Съединени американски щати, Саудитска Арабия и бизнесът приканват за модел, подобен с този от Парижкото съглашение, в който страните вършат лични проекти за деяние вместо да има обща регулация. Според деятелите, обаче, то не е постигнало задачата си и актуалните национални политики и при най-хубаво предпочитание отново биха затоплили планетата с над 2 градуса приблизително до края на века - с всички последствия от това.

Затова и 45 страни желаят ограничение на потреблението на пластмаси за еднократна приложимост - те съставляват към половината от пластмасовите боклуци в наши дни. Освен това се цитират и данни, съгласно които близо една четвърт от употребяваните при производството химикали са нездравословни за здравето.

През идващите 24 месеца ще стане ясно чии причини са по-силни.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР