Нова година, нови цени на вода, ток, по-високи транспортни разходи,

...
Нова година, нови цени на вода, ток, по-високи транспортни разходи,
Коментари Харесай

Ето каква е причината цените да вървят нагоре

Нова година, нови цени на вода, ток, по-високи транспортни разноски, по-високи разноски за труд – всичко това се чака да се отрази освен на изумения от чума бранш на свиневъдството. Неслучайно статистиката регистрира рекордна за последните 7 години инфлация- 3.8 %.

„ Единственият артикул, който е с несигурно ценообразуване сега и няма равновесна цена, е свинското месо. При него има парадоксални случаи, в които цената на едро постоянно е по-висока от цената на дребно. Това е нещо, което в една естествена конюнктура е ненормално”. Това съобщи ръководителят на Държавна комисия по стоковите тържища и борсите Владимир Иванов пред Нова телевизия.

Скок в цената на свинското поради африканска чума

„ Това се случва когато по-големи търговски играчи вземат по-големи количества и надлежно продават на по-ниски маржове. Обикновено става въпрос за месо от Европа. Оттам нататък излиза една средноформирана цена, която е по-ниска от цената на едро”, сподели още той.

„ Ако създадем ретроспекция на миналата година ще забележим, че тя мина напълно под придвижването на цената на свинското месо. Драмата стартира от 5-ти август, откакто се появи казусът с чумата у нас”, добави още Владимир Иванов.

„ Главният фактор, който подвига кривата и дърпа цените нагоре, е цената на свинското месо. При плодовете и зеленчуците има сезонни съмнения и то относими по отношение на един 7-8-годишен интервал назад”, сподели още той.

Очаква ли ни рекордно повишаване на месото?
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР