Нова година, нов случай на циганско, прощавайте, за да бъда

...
Нова година, нов случай на циганско, прощавайте, за да бъда
Коментари Харесай

Необходима ни е Стратегия за Столипиново. Сега!

Нова година, нов случай на циганско, прощавайте, с цел да бъда политически правилен, ромско нахлуване. Случаят във Войводиново от неделя за следващ път изкара на дневен ред провалената интеграция на несъмнено малцинство в страната ни. След усвоените стотици милиони левове през днешния ден от ден на ден зачестяват своеволията на ромите.

Месец след месец четем и гледаме вести за нападнати, бити, ограбени и убити от роми хора и май взехме да одобряваме това за обикновено. Претръпнахме като общество.

Е, понякога се прокрадва в медийната мъгла по някое събитие, което ни вади от блаженото утешение, че с ромите няма проблем. Събитията в Катуница помним всички… Сбиването в Гърмен… Случая в Асеновград… Преди малко повече от два месеца бяхме очевидци на самоволно затваряне на път поради противозаконни гонки с каруци край Казанлък… Днес на дневен ред е Войводиново… А Столипиново да гръмне, е въпрос на време…

И за следващ път локалната власт във Войводиново и в община " Марица " на пожар открива, че от години ромите живеят нелегално там, в нелегално издигнати къщи, върху общинска земя. И дава обещание, че ще се оправи в къси периоди с казуса, нищо че през последните седем години е имала опцията и инструментите за това.

Но всички тези събития ще ни се сторят като празничен фойерверк на фона на

бомбата, заложена в Столипиново,

най-голямо ромско гето в Европа. Там макар периодическите ПР акции по срутване на противозаконни постройки процентът на противозаконните продължава да е над 80. Махалата трансформира своя образ ежедневно, като новите постройки изникват „ неусетно “ от районната власт.

Ако скоро ви се е налагало да минете по ул. „ Ландос “, няма по какъв начин да не забележите изчезналия тук-там тротоар. Няма по какъв начин да не забележите и обстоятелството, че на две-три места къщи стъпват даже и на асфалта. Няма по какъв начин да не забележите разхождащите се по платното локални поданици и играещите там деца. Няма по какъв начин да не забележите и комерсиалните обекти, функциониращи в прорез с всички правни правила. Няма по какъв начин да не забележите и струпаните отпадъци. И това е в периферията, а вътре е още по- ужасно.

Но

за районния и градския кмет там проблеми няма! Там има гласоподаватели!

Пред нас има два пътя. Единият е да продължаваме да се вършим, че в Столипиново всичко е умерено, до момента в който бомбата не гръмне. А гръмне ли, ще е ужасно, тъй като даже и армията ни е по-малобройна от жителите на гетото.

Другият е локалната власт да откри воля, с цел да се заеме с проблемите и дружно с представители на локалната общественост, другите неправителствени Неправителствени организации и цивилен организации, както и с политическите сили да бъде направена „ Стратегия за Столипиново “ за справяне с противозаконните постройки, живеещите без адресна регистрация, чистотата в махалата, здравето и образованието на децата.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР