Нова година - нов късмет, но не и за определени

...
Нова година - нов късмет, но не и за определени
Коментари Харесай

7 технологии, които умряха през 2017-а

Нова година - нов шанс, само че не и за избрани технологии, за които миналата 2017-а беше прощална. Което е изцяло в реда на нещата, като се има поради какъв брой нови джаджи и програмен продукт се появява непрестанно - старите кучета би трябвало да бъдат пенсионирани рано или късно.

През предходната година загубихме някои много паметни имена в света на технологиите - какво по-добро време да си спомним за тях с носталгия или пък удовлетворение - ето и нашия лист с технологиите, които прекратиха съществуването си през 2017-а година.

7. AOL Instant Messenger
Както писахме и по-рано, AOL чат услугата към този момент не е дейна - тя отнесе със себе си мирис на остарели студетски общежития, богата история от автоматизирани известия, листове с другари и палитра от странни звуци за вести. Шефовете на компанията упрекват културните промени за гибелта на своето отроче и по-конкретно появяването на Фейсбук и съвременни услуги за известия като WhatsApp и Messenger, само че истината е, че AOL просто не съумя да се модернизира в точния момент. Всичко това обаче към този момент е минало - в този момент можем единствено да оплакваме загубата.

6. Windows Vista
Ето една загуба, за която доста малко хора ще скърбят. През април 2017-а, една от най-мразените операционни системи приключи 10-годишната си тъга. Разбира се, компютрите с Vista ще продължат да работят, само че няма да получават ъпдейти, което е добра причина да преминете към друга версия на Windows, в случай че въобще имате потребност от причина да го извършите. Следващата жертва на софтуерната евтаназия е Windows 7, който поради всенародната обич получи пролонгация до 2020-а година. Имате оше две години да свикнете с Win 10.

5. Windows 10 Mobile
Microsoft участва устойчиво в листа на смъртниците и за това има много аргументи. Следващият умрял се споделя Windows 10 Mobile и разумно следва късата и несполучлива кариера на компанията на пазара на мобилни телефони. Windows 10 Mobile не съумя да получи задоволително обич и поддръжка както от потребителите, по този начин и от разработчиците, даже когато имаше хардуер, на който да бъде конфигуриран. Сега, откакто Microsoft се отхвърли от упоритостите си да конкурира Samsung, Apple и останалите колоси, няма причина за поддръжката на този програмен продукт. Да живее Android!

4. iPod Nano и Shuffle
Макар да не сме почитатели на Apple, не можем да отречем, че компанията започва доста софтуерни трендове и беше пионер в основаването на паметни устройства. Развитието на смарт телефоните обаче умъртви доста профилирани устройства, а MP3 плейърът бе едно от тях. След като извади от продуктовата си линия iPod Classic преди три години, в този момент Apple споделя сбогом и на iPod Nano и Shuffle. iPod Touch остава единственото сходно устройства, само че не се съмнявайте, че и неговият край е близо.

3. Microsoft Kinect
Официално Kinect беше пенсиониран през октомври, седем години след избухливия си дебют за Xbox 360. И въпреки истинската външна страна да беше измежду най-бързо продаващите се джаджи, контролерът в никакъв случай не стана всеобщ и не излезе от етапа на забавна джаджа. След опита на Microsoft да избави Kinect с пакетни комбнинации с Xbox One, останките от Kinect ще продължат да живеят в очилата за добавена действителност и свързани технологии като Cortana и Windows Hello.

2. Гугъл Talk
Официалната чат услуга на Gmail, която толкоз хора (включително и ние) обичаха поради бързината си и положителната функционалност, престана да съществува през юни 2017-а след 12 години на сцената. Макар че Гугъл мигрираше или най-малко се опитваше да го прави, потребителите си към по-модерната платформа Hangouts, по-носталгичните имаха опция да употребяват остарелия чат - най-малко доникъде на предходната година. Компанията има навика да започва разнообразни услуги и опити, които по-късно да зарязва (виж Гугъл Wave), тъй че 12 години са много добър цикъл за Гугъл Talk.

1. Ubuntu за мобилни телефони
Опитите на Canonical да направи единна Linux платформа за PC/смартфони завършиха през април. Компанията се отхвърли от Unity интерфейса, който трябваше да работи както на компютри, по този начин и на мобилни телефони. През 2018-а Canonical се връщат към Gnome, а с изключение на декстоп програмен продукт компанията ще потърси нови провокации в Облака и Интернет на нещата.
Източник: pcworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР