Нова година често се свързва с надеждата на хората за

...
Нова година често се свързва с надеждата на хората за
Коментари Харесай

Едва 10% от хората успяват да спазят новогодишните си обещания

Нова година постоянно се свързва с вярата на хората за смяна към по-добър живот през идващите 12 месеца. В тази тенденция множеството от нас имат склонността да дефинират началото на новата година за начало на смяната им към по-добро, без значение дали сме решили да се отървем от нездравословни привички или да се потрудим повече за постигането на фантазиите си.

И въпреки всичко, не всичко завършва с това да си дадем едно или няколко новогодишни обещания, тъй като това в действителност е единствено началото. Трудната и основна част е да се постараем да ги спазим. За страдание, обаче, статистиката не демонстрира неизменност у множеството хора. Ново проучване сочи, че 77 % от нас съблюдават обещаното в новогодишната нощ в продължение на най-вече седмица, т.е. се провалят. Само 19 % са задоволително решителни и упорити и следват обещаното пред себе си на Нова година най-малко 12 месеца.

Ето по какъв начин да се гордеем със себе си, спазвайки поетия в еуфорията на празниците ангажимент: 

Даваме си единствено едно заричане и се фокусираме върху осъществяването му

В природата ни е да се стремим към по-големи цели и да желаеме повече и повече, само че тук е по-добре да се концентрираме единствено върху едно нещо. Затова психолозите предлагат да обещаем пред себе си единствено едно заричане и да се фокусираме върху неговото осъществяване през годината. Независимо дали желаеме да отслабнем, да спортуваме повече, да спестяваме пари, да откажем цигарите или друго, би трябвало да изберем това, което съгласно нас е най-важно и да поддържаме тласъка си да го осъществим. Ако се ангажираме с повече, е евентуално дейностите по осъществяването им да ни дойдат допълнително, да ни би трябвало повече време, сила и воля, с цел да ги осъществим и можем да се откажем доста бързо. Затова – всяка година по едно нещо – и по този начин, до момента в който не осъществим всичките или най-малко множеството си новогодишни обещания.

Трябва да бъдем по-конкретни

Обещания от вида на „ Да повеждам по-здравословен метод на живот “ или „ Да спестя пари “ не са задоволително съответни. Затова е добре да си обещаем нещо по-конкретно, да вземем за пример „ Да смъква 10 кг до началото на лятото “ или „ Да събера 1000 паунда до края на годината “. Така постоянно ще знаем по какъв начин се движим с осъществяването на обещанието и какъв брой близо сме до крайната цел, което ще ни дава спомагателен тласък да приключим започнатото.

Можем да споделим обещанието си с близки и другари

Ако споделим с близки и другари какво сме си дали обещание да променим през новата година, това ще ни даде две преимущества – първо, те евентуално ще ни оказват помощ да го осъществим и ще ни окуражават когато се обезсърчим и второ, тъй като надали желаеме да ги разочароваме, ние ще се стараем да реализираме задачата си.

Да го създадем „ публично “

Едно новогодишно заричане доста елементарно може да стане „ публично “ като го споделим с близки и другари и си го напишем на всички места към нас, да вземем за пример на записка, която можем да закачим на компютъра, на нощното шкафче, в колата и на всички други места, където седим постоянно. Така ще почувстваме обещанието си като нещо публично, нещо, което сме декларирали, че ще реализираме пред себе си и света и няма да се отхвърляме. Освен това, бележките на всички места ще ни припомнят във всеки един миг защо се борим и какво желаеме да реализираме, което ще ни вдъхне в допълнение кураж и сили да продължим напред.

Не бивa да се обезкуражаваме, когато създадем неточност

Промяната в държанието или метода на живот от време на време може да бъде мъчно нещо и не трябва да чакаме да стане мигновено. За всичко се желае време и конфигурация от наша страна, тъй че е обикновено понякога да кривваме от определения път, като се отдаваме на пороците, които желаеме да откажем или пък нарушаваме диетата, която сме решили да пазим. Но това никога не би трябвало да ни отхвърля, а в противен случай – би трябвало да се върнем в темп и да се окуражаваме още повече, с цел да реализираме крайната си цел.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР