Нова фабрика за високотехнологични продукти, използвани от редица известни автомобилни

...
Нова фабрика за високотехнологични продукти, използвани от редица известни автомобилни
Коментари Харесай

Доставчик на VW и Tesla отваря завод край Ловеч през 2019 г.


 Икономическият министър Емил Караниколов връчи на Роланд Вайс, ръководещ шеф на VOSS Automotivе България, и доктор Щефан Ото, ръководещ шеф на VOSS Automotivе, уверение за предварителна административна помощ. Снимка: Министерство на стопанската система

Нова фабрика за високотехнологични артикули, употребявани от редица известни автомобилни производители, в това число Volkswagen и дъщерните му MAN и Audi, както и Daimler, BMW, FCA, Ford, GM, Renault-Nissan, Tesla, Volvo и доста други, основава край Ловеч немската група VOSS Automotive. Компанията ще влага във фабриката и оборудването й 15 милиона евро, като плануваният старт на производството е май 2019 година, а формалното разкриване на фабриката се чака да е през септември. Това съобщи на конференция в София Роланд Вайс, ръководещ шеф на новото сдружение VOSS Automotive България.

VOSS към този момент е сключила дълготраен контракт за наемане на халета на завода в с. Баховица, където до неотдавна се сглобяваха китайските коли Great Wall, както и на административната постройка. Общата индустриална повърхност е над 12 хиляди кв. метра, като в нея ще бъде конфигурирано ново съвременно съоръжение, а хората ще работят в тиха, чиста и приятна среда, добави Вайс.

 Роланд Вайс, ръководещ шеф на новото сдружение VOSS Automotive България.

Роланд Вайс, ръководещ шеф на VOSS Automotive България. Снимка: Владимир Владков

Очаква се при старта на производството през 2019 в новата фабрика да проработят 400- 500 служащи, огромна част от които сега се образоват в Германия и Полша. Плановете са през 2020 година фабриката да проработи с цялостния си потенциал и да има общо 1000 чиновници, 80% от които ще са в производството и логистиката, а останалите 20% ще са в администрация, ръководството и развоя. Българското отделение на VOSS ще разполага с всички отдели, в това число произвеждане, научно-развойно звено, логистика, счетоводство, ИТ отдел, ръководство и други, добави Кай Уве Ото, шеф „ Човешки запаси “ на VOSS Automotive.

 Кай Уве Ото, шеф „ Човешки запаси “ на VOSS Automotive.

Кай Уве Ото, шеф „ Човешки запаси “ на VOSS Automotive. Снимка: Владимир Владков

Автомобилният бранш

у нас се развива, като в страната оперират над 170 компании, произвеждащи съставни елементи и системи за водещи автомобилни марки. Броят на заетите в този високотехнологичен бранш продължава да пораства, като сега надвишава 40 000 души, в това число в обвързваните с него компании и поддоставчици, посочи икономическият министър Емил Караниколов, който връчи на Роланд Вайс, ръководещ шеф на VOSS Automotivе България, и доктор Щефан Ото, ръководещ шеф на VOSS Automotivе, уверение за предварителна административна помощ. С него на вложителя ще бъде оказано цялостно подпомагане за приемане на документи, нужни за издаване на документ за клас на вложител.

“За интервала 2005 до тази година по Закона за поощряване на вложенията са издадени 21 документа в автомобилната индустрия, а общият размер на вложенията по плановете в бранша надвишава 1 милиард лв. “, съобщи Караниколов. Според него, автомобилното произвеждане е един от предпочитаните високотехнологични браншове за привличане на задгранични вложения в страната, защото има огромен капацитет за развиване на експорта, увеличение на заетостта и усилване на икономическата интензивност в другите райони.

Вложихме доста сила и персонално отношение, с цел да притеглим VOSS у нас. Инвестицията на компанията носи 3 значими неща – работни места, стратегически вложител в район, който е мощно дисбалансиран и компания иноватор, чиито нововъведения биха развили и района, и обществената среда, както и просветителната среда в района и в страната, добави Стамен Янев, изпълнителен шеф на Българската организация за вложения.

Фокусът на VOSS

Основана в далечната 1931 година като производител на водопроводни кранчета и системи за парно отопление, през днешния ден групата VOSS e водещ производител на интелигентни системи за автомобилната промишленост, съобщи доктор Щефан Ото, ръководещ шеф на VOSS Automotivе.

 доктор Щефан Ото, ръководещ шеф на VOSS Automotivе. Снимка: Computerworld

доктор Щефан Ото, ръководещ шеф на VOSS Automotivе. Снимка: Computerworld

През 2004 година компанията основава първите катализатори за тежкотоварни коли, основани на технологията SCR (избирателната каталитична редукция, намаляваща излъчванията на нездравословните газове, в това число азотни окиси. По-късно технологията е внедрена и дизеловите леки коли. „ В новата фабрика в с. Баховица ще произвеждаме и тези съставни елементи, с които ще доставяме компании от европейския пазар “, съобщи доктор Щефан Ото.

Друг фокус на компанията са продуктите за ръководство на топлината, които служат за изстудяване на батериите в електрически автомобили и хибридни модели. С новата платформа за електрически автомобили започнаха да работят с всички огромни ОЕМ производители, разяснява доктор Ото. - Термо обменът е значима технология за бъдещето, като такива съставни елементи ще бъдат създавани също в новата фабрика. Ориентираме сме мощно към производителите на коли, като се стремим да сме покрай тях, да сме гъвкави при снабдяването на нашите клиенти, както и при създаването на нови артикули “, добави шефът на VOSS Automotive. В Европа компанията разполага с 3 заводи. „ Заводът край Ловеч ще е един нов цех за Европейския съюз, като решението за инвестицията беше взето още след първите ни визити в България. Разчитаме на добре подготвени експерти, постоянна инфраструктура, постоянна политическа и икономическа среда, нужни за едно дълготрайно индустриално място “, разяснява Вайс.

„ Развиваме и артикули въз основата на условията на локалните клиенти, да вземем за пример в Съединени американски щати. Разработваме продуктите и патентоваме технологиите, основани от нашите експерти. Произвеждаме сами своите системи, имаме и лична лаборатория за тествания на метали, изискващи прецизни процеси. Сътрудничим си университетите, участваме в приложени изследвания, с цел да може продукцията ни да е най-модерно равнище “, изясни доктор Ото, допълвайки, че през тази година компанията ще има близо 600 млн. евро оборот и съвсем 6000 чиновници. „ Реинвестираме над 10% от приходите си в R&D, много над междинното за сектора равнище от 6% “, съобщи ръководещият шеф на VOSS Automotive.

Кариерни благоприятни условия

Роланд Вайс стартира като стажант във VOSS преди 21 година, по-късно е бил механически шеф в Съединени американски щати, в този момент е шеф на българската компания. Вторият немски сътрудник в България има още по-дълъг стаж в компанията – над 30 години, имаме и чиновници с над 40 години. Това демонстрира ясно, че те се усещат добре в компанията, като в едно семейство “, посочи Кай-Уве Ото. Според него един най-важните фактори за триумфа на компанията са точно чиновниците. „ Имаме положителни чиновници, привличаме и нови от свободния пазар. Те идват освен поради положителното отношение, само че поради опциите да подобрят квалификацията си. Предлагаме разнородни образования, даваме благоприятни условия за личностно и кариерно развиване, растейки дружно с компанията. Инженерите би трябвало да са положителни експерти, само че е нужно и да работят със пристрастеност, да могат да се включват, където е належащо, да обичат и провокациите, и триумфа “, посочи HR шефът на VOSS Automotive.

Той добави, че желае да приложи дуалната система на обучение и у нас, като компанията ще работи с учебни заведения и университети от София и други градове.
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР