Нова европейска директива, приета наскоро от Европарламента, предлага „спасителен пояс”

...
Нова европейска директива, приета наскоро от Европарламента, предлага „спасителен пояс”
Коментари Харесай

Емил Радев: Нова европейска директива предлага „спасителен пояс”
 за задлъжнелите предприятия

Нова европейска инструкция, призната неотдавна от Европарламента, предлага „ избавителен пояс” на задлъжнелите предприятия. Това сподели евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев на провеждащия се във Варна районен конгрес на тематика „ Бизнес и инвестиции”. Събитието, проведено от Предприемачи ГЕРБ и Фондация „ Ханс Зайдел”, събра в морската столица над 100 представители на бизнеса. Пред присъстващите варненският евродепутат показа новите правила, които планува директивата за превантивно преструктуриране, втори късмет, процедурите по неплатежоспособност и освобождение от отговорност.

„ Директивата ще ограничи ненужната разпродажба на жизнеспособни предприятия, изключително на дребни и междинни компании. С новите разпореждания те няма да понасят разноски, които са непропорционално по-високи от тези, пред които са изправени по-големите предприятия, и ще могат да се възползват от по-ефикасните производства по преструктуриране. Що се отнася до опрощаването на отговорности, директивата е стъпка напред в вярната посока, тъй че бизнесът да бъде улеснен”, уверен е Емил Радев, който е лекар по право и създател на книгата „ Оздравителният план” - първото и към този момент само изцяло проучване на правната природа на оздравителния проект съгласно процедурата по неплатежоспособност, уредена в Търговския закон.

Евродепутатът подчертава върху нуждата от механизми за ранно предизвестие, известяващи длъжниците, че незабавно би трябвало да извършат избрани типове заплащания. „ Те би трябвало да имат и достъп до ограниченията за превантивно преструктуриране, в случай че съществува риск да изпаднат в несъстоятелност”, обясни Радев. По думите му едно от значимите нововъведения в директивата визира налагането на мораториум. „ Длъжниците, които договарят проект за преструктуриране със своите кредитори, ще могат да се възползват от прекъсването на производствата по самостоятелни искове за наложително осъществяване. Това ще даде глътка въздух по време на договарянията по плана”, счита евродепутатът.

Директивата планува още в помощ на дребните и междинни предприятия държавите-членки да дават разполагаем лист с на практика инструкции за правене на проектите за преструктуриране, според националното право. За да бъде признат, всеки проект би трябвало да бъде подсилен от болшинството от засегнатите страни от позиция на размера на вземанията или ползите, стана ясно по време на форума.

Емил Радев означи, че новият европейски закон обръща особено внимание на отбраната на служащите, чиито права не би трябвало да бъдат наранени от процедура за превантивно преструктуриране. „ Новите и междинни финансирания пък не могат да бъдат оповестени за оскъдни, унищожаеми или неприложими в следващо произвеждане по неплатежоспособност, като се изключи случаите на машинация, непочтеност и спор на интереси”, акцентира евродепутатът. Той осведоми, че се вкарват и разпореждания по отношение на отговорностите на шефовете на сдружения в неплатежоспособност.

„ В доста страни на оповестените в неплатежоспособност, само че честни бизнесмени, им лишава над 3 години да получат опрощаване на отговорности и да стартират още веднъж активност. В резултат на несъществуващи или неефикасни законови рамки те са принудени да се реалокират в други страни и след избран рационален период да възобновят работа, само че за сметка на обилни спомагателни разходи”, разяснява още Радев във връзка новите разпореждания по отношение на опцията да бъде даден втори късмет на бизнеса.

„ Предприемачите не могат да се възползват дейно от втори късмет, в случай че би трябвало да преминат през обособени производства с разнообразни условия на достъп и периоди за опрощаване на отговорности. Ето за какво директивата планува опция за консолидирането на тези отговорности в едно произвеждане. Тя не включва обвързващи правила по отношение на свръхзадлъжнялостта на потребителите, само че посредством мое законодателно предложение с нея се предлага на държавите-членки в най-кратки периоди да стартират да ползват наредбите за опрощаване и на техните задължения”, регистрира Емил Радев, който от години работи да се постави завършек на така наречен „ безконечни длъжници” у нас.

„ Искрено се надявам да не се постанова да употребявате наредбите в новата инструкция, само че тя несъмнено може да помогне да спасите бизнеса си, вместо да стигате до ликвидация”, увери присъстващите бизнесмени Емил Радев.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР