Нова експериментална лаборатория в Института по информационни и комуникационни технологии

...
Нова експериментална лаборатория в Института по информационни и комуникационни технологии
Коментари Харесай

Започва проект за изследвания в областта на невротехнологиите

Нова пробна лаборатория в Института по осведомителни и информационни технологии на Българската академия на науките /ИИКТ/ ще бъде основана по план „ VIBraTE ” , финансиран по стратегия „ Хоризонт Европа “. Това заяви доцент доктор Димитър Проданов, който показа плануваните действия по плана и изнесе лекция в Българска академия на науките за перпективите на невротехнологиите.

Проектът „ VIBraTE ” започва през февруари 2023 година и ще продължи до 31 януари 2028 година С тази лекция стартира работата по плана, сподели шефът на ИИКТ чл.-кор. Светозар Маргенов, който откри събитието и посочи, че до момента в България подобен новаторски план не е осъществен.

Доц. Димитър Проданов работи в ИИКТ и споделя позиция в Центъра по нано-електроника Imec в Льовен /Белгия/, който е водещ проучвателен център в региона на наноелектрониката и цифровите технологии в света. В своята лекция доцент Проданов приказва за интерфейса мозък-компютър – технология, която записва мозъчните сигнали и ги предава на външно командно устройство за противоположна връзка. Той очерта главните посоки на работа по плана – високоеластични взаимоотношения на импланта с тъканта, оптимизация на геометрията на датчиците, дифузионни процеси на интерфейса, резултати на взаимоотношението върху мозъчната интензивност.

В лабораторията ще се моделират и изследват свойствата, геометрията и механичните резултати при взаимоотношение на мозъка с вградени електроди . Очакваните резултати ще доведат до създаването на нови технологии за лекуване на неврологични болести.

Невротехнологиите са клас инженерни приложения за взаимоотношение с нервната система. Лекцията подчертава върху софтуерния напредък в създаването на многоканални CMOS датчици във водещия проучвателен център Imec и проблематиката на взаимоотношението на имплантите с мозъчната тъкан. Разбирането по какъв начин вградените електроди взаимодействат с мозъчната тъкан ще спомогне за създаването на нови генерации устройства.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР