Нова екотакса за автобуси и камиони ще оскъпи превозите у

...
Нова екотакса за автобуси и камиони ще оскъпи превозите у
Коментари Харесай

Нова екотакса ще оскъпи превозите у нас

Нова екотакса за рейсове и камиони ще оскъпи транспортите у нас, предизвестиха от сектора. От новоучредената Конфедерация на автобусните превозвачи приканиха екоминистерството да отдръпна противоречивата разпоредба или ще търсят правата си в съда.


Новата екотакса за този 3-годишен рейс е малко над 900 лева За всички рейсове над 10 години обаче таксата скача над 2300 лева

Превозвачите предизвестиха, че поради екотаксата и новите ограничения за сигурност в рейсовете ще вдигнат цените.

Магдалена Милтенова, ръководител на Конфедерацията на автобусните превозвачи: Няма по какъв начин това нещо да не се отрази на цената, както няма по какъв начин да не се отрази на цената всяко нещо, което се налага- било то слагане на колани в рейсовете, било видеорегистратори, било екотакса, която плащаме.
От екоминистерството обявиха, че с таксата ще покрият разноските за преработване на старите возила.
Антон Пейчев, специалист в Министерство на околната среда и водите: По този метод е изчислена такса, която покрива разноските за създаване на тези системи за събиране на тези коли за тяхното разкомплектоване и най-много за разноските за неутрализиране на рисковите съставни елементи.
Според превозвачите няма логичност да заплащат таксата при регистрирането на рейса, вместо при прекъсването му от придвижване.

Магдалена Милтенова, ръководител на Конфедерацията на автобусните превозвачи: Логично и обикновено е, когато плащаш такса за преработване, когато си бракуваш транспортното средство, да отидеш и да си платиш таксата, с цел да го рециклират.
От министерството обясниха, че не могат да управляват по кое време транспортното средства се трансформира в скрап.

Антон Пейчев -експерт в Министерство на околната среда и водите: Затова при всички сходни системи аналогично се заплаща при първото стартиране, защото това е момента, в който се завежда статистиката, стартира да се прави отчетността.
Превозвачите попитаха за какво има такава голяма разлика сред таксите за остарял и нов рейс. От министерството обясниха, че задачата е да подтикват пазаруването на нови рейсове, тъй като старите повече замърсяват въздуха.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР