Нова длъжност в здравеопазването - стажант-медицинска сестра трябва да реши

...
Нова длъжност в здравеопазването - стажант-медицинска сестра трябва да реши
Коментари Харесай

Откриват нова длъжност в здравеопазването

Нова служба в опазването на здравето - стажант-медицинска сестра би трябвало да реши казуса с фрагментите в системата. Здравният министър предлага студентите по здравни грижи да бъдат наемани на работа още след 2-ри курс, против възнаграждение, оповестява Novini.bg.

На фона на рецесията в цялата страна тук работят към 270 медицински сестри. Болницата от дълго време е взела нещата в свои ръце и заплаща образованието на бъдещите медицински сестри, като в подмяна те остават да работят тук.

Елена Иванова работи в Първа градска болница в София от 2 месеца. Уговорката е да остане най-малко 4 години, защото болничното заведение финансирала следването й – 700 лв. на година.

„ Това беше едно облекчение за мен. Те да поемат заплащането на семестрите, пък от мен се искаше единствено да изучавам ”, споделя Елена пред камерите на БТВ.

Това, обаче, не трансформира сегашната обстановка нито за нея, нито за колежките й  – казусът с ниското възнаграждение.

Десислава Евтимова е здравна сестра към този момент четвърт век. Участвала е в последните митинги за заслужено заплащане. Но и в този момент едвам изкарва месеца. „ На моменти се чувстваш подценен. Има едно такова възприятие като на ощетяване ”, показва Десислава.  

С казуса се бори и Столичната община – от предходната година оферират стипендии от 300 лв. на бъдещи медицински сестри. После те са длъжни да останат в общинска болница. В противоположен случай - връщат парите.

В Първа градска към този момент чакат първите стипендианти. Според шефа на болничното заведение, концепцията за новата служба " стажант-медицинска сестра " не е нищо ново.

„ Ние приветстваме концепцията естествено, тъй като имаме потребност от тези фрагменти. Но под една или друга форма всички лечебни заведения до момента го правеха! Просто в този момент ще стане по-официално ”, изясни проф. доктор Цветомир Димитров, шеф на Първа градска болница.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР