Нова длъжност в здравеопазването - стажант-медицинска сестра трябва да реши

Нова длъжност в здравеопазването - стажант-медицинска сестра трябва да реши ...

Откриват нова длъжност в здравеопазването.Нова длъжност в здравеопазването - стажант-медицинска сестра трябва да реши проблема с кадрите в системата. Здравният министър предлага студентите по здравни грижи да бъдат наемани на работа още след 2-ри курс, срещу заплащане, съобщава Novini.bg.

На фона на кризата в цялата страна тук работят около 270 медицински сестри. Болницата отдавна е взела нещата в свои ръце и заплаща обучението на бъдещите медицински сестри, като в замяна те остават да работят тук.

Елена Иванова работи в Първа градска болница в София от 2 месеца. Уговорката е да остане поне 4 години, тъй като болницата финансирала следването й – 700 лева на година.

„Това беше едно облекчение за мен. Те да поемат плащането на семестрите, пък от мен се искаше само да уча”, казва Елена пред камерите на БТВ.

Това, обаче, не променя сегашната ситуация нито за нея, нито за колежките й  – проблемът с ниското заплащане.

Десислава Евтимова е медицинска сестра вече четвърт век. Участвала е в последните протести за справедливо възнаграждение. Но и сега едва изкарва месеца. „На моменти се чувстваш недооценен. Има едно такова чувство като на ощетяване”, посочва Десислава.  

С проблема се бори и Столичната община – от миналата година предлагат стипендии от 300 лева на бъдещи медицински сестри. После те са длъжни да останат в общинска болница. В противен случай - връщат парите.

В Първа градска вече очакват първите стипендианти. Според директора на болницата, идеята за новата длъжност "стажант-медицинска сестра" не е нищо ново.

„Ние приветстваме идеята естествено, защото имаме нужда от тези кадри. Но под една или друга форма всички болници досега го правеха! Просто сега ще стане по-официално”, обясни проф. д-р Цветомир Димитров, директор на Първа градска болница.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на [email protected] по всяко време на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
-->-->-->-->``
рекламаКоментариКоментирай чрез FacebookЗа да пишете коментари, моля регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:

Източник: petel.bg