Нова болест мори животни в Румъния, като този път са

...
Нова болест мори животни в Румъния, като този път са
Коментари Харесай

Болест на лудата овца мори животните в Румъния

Нова болест мори животни в Румъния, като този път са наранени овцете, оповестява осведомителният уебсайт Зиаре. " Скрейпи " или " болест на лудата овца " е открита в пет селища в окръг Сибиу в Централна Румъния, а 600 овце ще бъдат умъртвени, с цел да се спре разпространяването на болестта.

Йоан Боариу - пастир, който е изгубил към този момент 92 животни поради заболяването, съобщи пред телевизия Про ТеВе, че от 30 години не се е случвало да остане без животни. Друг пастир - Думитру Дънку, сподели, че ще би трябвало да води 180 млади овци в касапница в окръг Хунедоара. Ветеринарните лекари са му споделили, че би трябвало да евтанизира животните, откакто една от тях се е разболяла.

Други две хиляди овце от плантация в окръг Муреш (Северна Румъния) са наранени от заболяването, като в окръга е намерено още едно огнище. Специалистите показват, че няма лекуване за заболяването Скрейпи и в последна сметка болните животни умират. Единственото решение е евтаназия на овцете, предава Българска телеграфна агенция.

Министърът на земеделието Петре Дая също съобщи, че умъртвяването на болните животни е единственото решение. Запитан от една журналистка дали въпреки всичко няма опция, в случай че в Румъния бяха умъртвени и стотици хиляди свине поради африканската чума по свинете, министърът я прикани да не бъде толкоз отрицателно настроена.

Болестта Скрейпи не се предава на хората, само че инфектираното месо не би трябвало да се употребява. Овчарите, които умъртвяват животните си, получават от кланиците 3-4 леи, а от страната - по 250 леи (105 лева.) за всяко животно.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР