nova.bgЛегендата на българското кино си отиде на 76-годишна възрастБългария загуби

...
nova.bgЛегендата на българското кино си отиде на 76-годишна възрастБългария загуби
Коментари Харесай

Стефан Данаилов - човекът, актьорът, политикът, вдъхновение за поколения български артисти

nova.bg

Легендата на българското кино си отиде на 76-годишна възраст

България загуби вечно именития Стефан Данаилов. Отиде си един от най-обичаните артисти. Безспорна звезда, която генерации българи почитат и за който тъгуват и близки, и сътрудници, и хора, които го познават единствено от сцената.

Легендата на българското кино си отиде на 76-годишна възраст. Той беше подложен в медикаментозна кома при започване на месеца, когато бе признат по неотложност във ВМА, тъй като събираше вода в белите си дробове. От лечебното заведение оповестиха, че великият ни артист е умрял към 00.15 ч. в нощта против сряда.

Поклонението пред Стефан Данаилов ще е на 2 декември, понеделник в 11:00 ч. в Народния спектакъл, оповестиха от Съюза на артистите.

Един от големите български актьори има над 150 функции в киното, театъра и малкия екран, заслужил актьор (1975) и национален актьор (1983), дълготраен учител по актьорско майсторство за трагичен спектакъл в НАТФИЗ, политик от Българска социалистическа партия, министър на културата в държавното управление на Сергей Станишев от 17 август 2005 година до 27 юли 2009 година, избиран е за депутат 6 пъти.



Учениците на легендата на българското кино – Стефан Данаилов потънаха в тъга след новината за гибелта му. Пред камерата на NOVA застанаха студентите, създаващи последния театър по който работеше великият артист. Те споделиха, че не знаят по какъв начин ще продължат подготовките. Премиерата би трябвало да се състои след 2 дни.

„ Всички искахме той да ни гледа, да ни даде кураж, да ни нахока. Не знам по какъв начин се репетира в подобен миг. Учениците му ще би трябвало да се научат и на това. Не е загадка за никого, че това е най-обичаният артист в академията. Убеден съм, че там, където е, им желае триумф и ще бъде постоянно с тях ”, сподели пред камерата на NOVA Сава Драгунчев, помощник на Стефан Данаилов.

„ Мастъра беше едно огромно сърце, изпълнено с доста обич. Тя не се пестеше за никого. Той я раздаваше безгранично и безусловно. От този човек можеше да се научи всичко. Той ни съветваше освен за сцената, само че и за живота. Беше извънредно непосредствен със своите възпитаници. Затова в този момент има толкоз доста деца, които го обичат и скърбят за него. Винаги когато сме имали потребност, той е бил до нас ”, показа Рада Кайрякова, приключила в класа на проф. Стефан Данаилов.



Народният спектакъл спусна погребален черен байрак пред централния си вход, скърбейки за Стефан Данаилов.

„ Душата му беше отворена за всички. Портфейлът му също беше отворен за всички. Хората разбираха това и той беше признат еднообразно от всички възрасти, от хора с разнообразни политически убеждения ”, сподели шефът на Народния спектакъл Мариус Донкин.  



Скръбта беше пренесена и в Народното събрание. " Напусна ни нашият безценен другар и сътрудник, огромният артист и човек - Стефан Данаилов. Ще го запомним с неговото омагьосване, гений и артистичност. Той построи завладяващи облици както на сцената, по този начин и в знакови за филмовата история екранни творби, за които получи топлото самопризнание и любов на целия народ. Съприкосновението с неговия гений беше същински празник ", съобщи ръководителят на Народното събрание Цвета Караянчева. 

„ България загуби огромен българин, обичан и почитан от милиони хора. Той беше галактика от гений, страст и мъдрост. Българска социалистическа партия загубихме една от най-авторитетните си персони и опора. Аз персонално изгубих втори татко ”, сподели водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова.

В памет на Данаилов съвещанията на Министерския съвет и Народното събрание започнаха с минута безмълвие.

„ Стефан Данаилов ми беше добър другар. Той беше огромен артист, огромен мъж, огромен човек. Загубата е фактически огромна за българите, тъй като той беше доста обичан човек ”, сподели министър председателят Бойко Борисов.

" Разделихме се със Стефан Данаилов - един от най-обичаните артисти на нашето съвремие. Едва ли можем да си представим българското кино и спектакъл без неговия гений и омагьосване. Беше изпълнен с чувство за дълг към близките и не остана апатичен към всекидневието на българите. Стефан беше и си остава наш преподавател по непресторено рицарство. Нашата морална канара, която не отстъпи нито един път от достолепието, и на всеки съумя да покаже какъв брой мощна е светлината на обичта. Дълбок реверанс! ", написа президентът Румен Радев в профила си във Фейсбук.



Стефан Данаилов - индивидът, артистът, политикът. Той е ентусиазъм и опора за генерации български актьори.

Роден е на 9 декември 1942 година в София. Мечтае да стане моряк в гражданския флот, тъй като морето постоянно го е привличало, въпреки че няма „ морска “ кръв. Майка му Евдокия Данаилова (1911 – 1963) е от Ловеч, а татко му полк. Ламби Данаилов (1905 – 1976) от Родопите, с. Райково, в този момент квартал на Смолян. Дядо му Васил Данаилов е деятел на ВМОРО. Стефан има сестра – Росица Данаилова, също актриса, която е 9 години по-голяма от него.

Съпругата му е Мария Димитрова Данаилова. Има наследник от актрисата Ирен Кривошиева – Владимир Данаилов (р. 27 юли 1986 г.). Има доведен наследник от брака си с Мария Данаилова.

През ноември 2018 година Данаилов разкрива, че е диагностициран с заболяването на Паркинсон.

Още като дете взе участие в игралния филм „ Следите остават “ (1956). Докато е в казармата, счита да кандидатства история, само че артистът Иван Кондов, който тогава е брачен партньор на сестра му, го поучава да следва във ВИТИЗ „ Кр. Сарафов “.

През 1963 година е признат в класа по актьорско майсторство на проф. Стефан Сърчаджиев. След неговата гибел Данаилов учи при Методи Андонов и проф. Анастас Михайлов. Завършва през 1967 година и стартира работа в Пловдивския спектакъл „ Н. О. Масалитинов “ (1967 – 1968). Работи в СИФ (1968 – 1973).

Първите му функции в киното са във филмите „ Понеделник заран “, „ Морето “ и „ С мирис на бадеми “. Популярността идва още след присъединяване в ролята на Иван Загубански от кино лентата „ Първият пощальон “, само че избухва с невиждана мощ, когато на телевизионния екран се появяват сериите от кино лентата „ На всеки километър “ (1969). С ролята на майор Деянов го запомня всеобщата публика в България. В интервала сред първите и вторите серии се снима в „ Князът “ и „ Черните ангели “.

За малко напуща театъра и се отдава напълно на киното. Има участия допълнително от 80 кино лентата, голям брой награди от национални театрални и кино фестивали. Има премия за най-хубава мъжка роля в „ Князът “ и „ Черните ангели “ на Фестивала на българските филми, Варна през 1969 година Определен е за най-популярния артист в Чехословакия за 1976 година

През 1973 година се връща още веднъж на сцената, с цел да се причисли към трупата на Театъра на националната войска, а от 1979 година постъпва в Народния спектакъл „ Иван Вазов “. Продължава да се снима доста в киното и малкия екран.

На Стената на славата пред Театър 199 има пано с отпечатъците му.

След ролята на майор Деянов младият артист извършва доста други запаметяващи се функции. Познавайки лъжливата последователност на бързите триумфи, сякаш самичък търси отплата в осъществяването на „ по-различни персонажи “, изискващи същинско актьорско преобразяване. Един от най-хубавите си екранни облици основава във кино лентата на Никола Корабов „ Иван Кондарев “.

От 1981 година, и съвсем до измененията през 1989 година, Стефан Данаилов води извънредно известното тогава радиошоу „ Звезди измежду бял ден “. Там той пародира Ален Делон като хазаин, на който гостуват известни звезди от целия свят. Програмата се излъчва всяка събота по стратегия „ Христо Ботев “ на Българското радио (сега Българско национално радио).

След 10 ноември 1989 година му се постанова още веднъж да се потвърждава и на сцената, и в киното. Премиерата на „ Лоренцачо “ има гръмък триумф, а ролята в италианския сериал „ Октопод “, го прави известен и в чужбина.

Член е на Парламентарно-обществената комисия за телевизия и радио (1990). Със Сотир Майноловски и Николай Ишков основават компания за продуцентска и импресарска активност – „ Олд старс “ ООД (1993). От 1994 година е съосновател и вицепрезидент на фондация „ Авансцена “, а от 1996 година е президент на националния комитет на Международния институт за средиземноморски спектакъл. От 1997 е член на Обществения съвет по проблемите на българския футбол.

Член е на СБФД, като два мандата е негов основен секретар (1996 – 2004), член е също на САБ и на НСРТ (1997 – 1998).

От 1988 година Данаилов поема класовете по актьорско майсторство за трагичен спектакъл на професор Гриша Островски във ВИТИЗ, където е доцент от 1996 година и професор от 1999 година

Стефан Данаилов е и политик: Делегат е на 44-ия (2000), 45-ия (април 2005) и 46-ия (декември 2005) конгрес на Българска социалистическа партия. В интервала 2005 – 2009 година при ръководството на съдружно държавно управление на Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи и Национална движение „Симеон Втори" е министър на културата.

На 13 септември 2011 година е претендент за вицепрезидент с претендент за президент Ивайло Калфин от Българска социалистическа партия.

Наградите и оценките му са доста: Сред тях са Заслужил актьор (1975). Народен актьор (1983). Специалната премия на журито за кино лентата „ На всеки километър “ на ФБФ (Варна, 1969);

Голямата премия за мъжка роля от журито за ролята на Светослав Тертер във кино лентата „ Князът “ на ФБФ (Варна, 1970);

Голямата премия за мъжка роля от журито за ролята на Пантер във кино лентата „ Черните ангели “ на ФБФ (Варна, 1970).

Награда „ Квиети “ – (Прага, Чехословакия 1970);

Лауреат на Димитровска премия с колектив (1971) – за присъединяване си във кино лентата „ На всеки километър “.

Първа премия „ Златен Лачено “ на МКФ (Авелино, Италия 1971);

Голямата премия на МКФ (Карлови Вари, Чехословакия 1970)

Най-популярен артист в Чехословакия (1977);

Втора премия за мъжка роля за ролята на Стайлз в пиесата „ Сизве Банзи е мъртъв “ на I народен обзор на камерните театри (1977);

Голямата премия „ Златната роза “ за кино лентата Борис I на ФБФ (Варна, 1984);

Награда на феновете и на Министерството на националната култура за кино лентата Борис I на ФБФ (Варна, 1984);

Носител е на Аскеер за поддържаща мъжка роля в „ Лоренцачо “ (1992);

Орден „ Стара Планина “ за принос в българската просвета (2002);

Наградата „ Паисий Хилендарски “ на Министерството на културата за извънреден принос в българската просвета (2002);

Награда „ Икар 2005 “ на Съюза на артистите в България – за повсеместен принос в театралните изкуства (27.03.2005 г.);

Годишна премия на Асоциация „ Академика 21 “ за 2007 година – за извънреден принос за развиването и одобряването на българското киноизкуство като артист и възпитател (06.03.2008 г.);

Голямата премия „ Золотая муза “ – за приноса му в развиването на културните връзки сред България и Русия (08.03.2008 г.);

Награда на Българската кино академия за изцяло творчество (2014);

„ Аскеер “ – за повсеместен принос към театралното изкуство (2015);

Орден „ Златен век “ с огърлие от Министерството на културата – за повсеместен принос в региона на културата (09.12.2017);

По случай 75-ия рожден ден на артиста Стефан Данаилов – на 9 декември Книгомания издаде илюстрираната автобиография „ Романът на моя живот ". Луксозното цветно издание се състои от 240 страници, с твърда подвързия и обложка, и с богат снимков материал – включва над 160 фотоси от частни архиви, както и на НТ " Иван Вазов ", ТБА и Български национален фронт (българска политическа. 

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР