Нова асоциална поезия се обръща към темата за Студената война

...
Нова асоциална поезия се обръща към темата за Студената война
Коментари Харесай

Нова асоциална поезия готви литературно четене за войната

Нова асоциална лирика се обръща към тематиката за Студената война в новия брой на едноименното списание. Редакторите и близо 60 създатели интерпретират по палав метод предишното, като третират казуса за войната през казуса за паметта, оповестява БНР. 

" В последна сметка ние би трябвало да помним предишното, да го наследяваме. Примерно от другата половина на Нова асоциална лирика, които са ветерани на литературните подиуми – по-възрастни са, имат директен опит, претърпели са този комплициран интервал, геополитически и в историята на България, с цел да стане разговор, да има последователност. Рано или късно, каквото и да се случва сега по света – то ще се трансформира в завещание, в памет, която ще би трябвало да предадем нататък ", сподели пред публичната медия Стефан Гончаров, редактор и създател в Нова асоциална лирика.

Диалогът сред поколенията ще има и действително измерение – на 24 септември от 18.30 часа в клуб " Ялта " създателите ще четат своите текстове и ще предизвикат страсти. Идеята обаче е да се премине оттатък тревогата, която неизбежно спохожда войната и всичко, което произлиза от нея.

Мартина Василева е дизайнерът на списанието. Тя основава графичната еднаквост на броя, зает с тематиката за Студената война, като заимства от образната просвета, запечатана в архивните фрагменти от този интервал.

" Ние фактически нямаме съответен достъп до този интервал и разчитаме на това, което ни е предадено от нашите близки, ние сме младо потомство – тъй че и от интернет, с цел да установим някаква връзка с това, което се е случило, и несъмнено, да го преработим през нашето въображение. По този метод то резултира в това, което вършим, което творим ", изясни тя.

Студената война е тематика в броя на Нова асоциална лирика, само че на първо място естетически, тъй като списанието дава независимост на всеки създател, без значение дали се занимава с лирика, прозаичност или превод, да играе с думи, да диалогизира, да бъде сериозен в своите мисли и благоприятни условия.

Същото ще се случи и на 24 септември, когато четенето на Студената война ще бъде следващото обработване на свободен дух и шерване на изкуство с публиката в стила на ранния модернизъм.

Стефан Гончаров и Мартина Василева описват детайлностите в звуковия файл.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР