Нова ало измама. Сметката ни набъбва с пъти, ако върнем

...
Нова ало измама. Сметката ни набъбва с пъти, ако върнем
Коментари Харесай

Плъзна нов вид телефонна измама

Нова " ало " машинация. Сметката ни набъбва с пъти, в случай че върнем на чужд номер. Как работи новата нагла скица.

След като при започване на годината мобилни клиенти у нас бяха нападнаха от импулсни номера от екзотични дестинации, в този момент в ход е нова машинация по сходни правила. Този път обаче позвъняванията идват главно от Словения, само че освен. Измамените към този момент са стотици.

През последните дни доста телефонни клиенти у нас алармират, че са търсени от Словения от номера с код +386. Веднъж дали отговор - следват и нови позвънявания. Този път от разнообразни страни. Схемата работи точно посредством пропуснати повиквания от чужбина. При предходната всеобща офанзива за минута сметката на ужилените набъбваше с сред 7 и 8 лв..

 

Новината за новата скица бързо плъзва из обществените мрежи, а ужилените от „ ало ” измамниците се оказват стотици. Схемата работи на правилото на пропуснатите повиквания и разчита на моментната ни страст. Анализите на един от телекомите демонстрират, че последната офанзива е единствено видимо от Словения. Зад телефонния код в действителност е „ маскиран ” оператор в Косово, където позвъняванията са малко по-скъпи от тези в Европейски Съюз.

78 телефонни измами регистрирани единствено през май

През последните дни сигналите от излъгани към телекомите също зачестяват. За да спрат офанзивата, мобилните оператори блокират позвъняванията от докладваните от клиентите номера.

 

Според анализите на един от телекомите номерата, на които клипват, се избират на инцидентен принцип посредством програмен продукт. Според специалиста по киберсигурност Борислав Сестримски изборът на жертви не е толкоз инцидентен, а е резултат на редица изследвания. До номерата измамниците постоянно се добирали посредством кражба на данни или закупуване на масиви с номера от интернет.

Все още ужилените не знаят по какъв начин това ще се отрази на месечните им сметки. До каузи в съда се стига рядко, защото насъбраните сметки не са галактически, а до измамниците проверяващите стигат мъчно.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР