Нов законопроект ще се опита да улесни разкриването на тайната

...
Нов законопроект ще се опита да улесни разкриването на тайната
Коментари Харесай

Тайната на осиновяването вече ще се разкрива по-лесно

Нов законопроект ще се опита да улесни разкриването на тайната на осиновяването у нас. Това е пословично мъчно в България, като съгласно в този момент настоящите текстове в Семейния кодекс, човек може да изиска от съда да научи произхода си единствено когато значими условия постановат това. Съдът се произнася, откакто изслуша рождените родители. Често даже зелената светлина от съда не стига, с цел да се разкрие произходът. Както акцентират и вносителите, в този момент не е казус даже при позволено от съда откриване да се отхвърля даването на такава информация.
Занапред осиновените ще могат да изискат от съда да узнаят произхода си и без да са налице " значими условия ", плануват новите текстове. Освен това категорично се записва, че при позитивно решение на съда, държавните органи и органите на локалното самоуправление са длъжни да дават информацията. Те се задължават и да дават данните за дата, номер на дело и съд, постановил осиновяването, с цел да може човек да изиска откриване на тайната (той не може да заведе делото без тези данни, само че те също би трябвало да се дават от същите служби).
Още две облекчения се вкарват в тази област - лишава се опцията на осиновителите да апелират решението на съда. Занапред ще може да го апелира единствено молителят. И преди, и отсега нататък ще може да го стачкува и прокурорът. Освен това, в случай че биологичните родители не могат да бъдат призовани или са умряли, тяхното чуване не е наложително.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР