Нов закон за енергетиката няма да има. Депутатите ще кърпят

...
Нов закон за енергетиката няма да има. Депутатите ще кърпят
Коментари Харесай

Няма да има нов закон за енергетиката, депутатите ще кърпят стария


Нов закон за енергетиката няма да има. Депутатите ще кърпят досегашният енергиен закон. Това стана ясно от думите на ръководителя на комисията по енергетика към Народното събрание Делян Добрев пред БНР.

В тези къси периоди няма по какъв начин да се изготви нов Закон за енергетиката, сподели той в предаването „ Неделя 150 “, като за следващ път разяснява заявените стъпки за смяна на енергийния пазар след срещата с бизнеса и изрази убеденост, че те ще доведат до по-нататъшен стадий от либерализацията на пазара.

Припомняме, че не толкоз от дълго време, по време на енергийна конференция Добрев съобщи нуждата от нов закон за енергетиката, вместо внасяне на ремонти в сегашния.

„ Написахме редица ограничения и си поставихме периоди за осъществяването им. Те са сериозна крачка в посока либерализация на пазара на електрическа енергия в България ", съобщи Добрев.

" От една страна на свободния пазар ще излязат голям брой производители, които досега имаха преференциални условия. По този метод продавачите на сила на българската самостоятелна борса от трима ще станат близо 100. Това ще даде по-голяма ликвидност на борсата и ще бъде симптом, че цената, която се получава на тази борса, е пазарна. От друга страна се разбрахме държавните централи да оферират разнообразни профили, разнообразни артикули на борсата, да оферират настрана дневна сила през седмицата и настрана нощна сила за фирмите. Говорихме и за американските централи, въпросът е от 4 години. Има прогрес по този проблем, обвързван с възможна държавна помощ. Знаем, че тези контракти са несъвместими с европейските правила за либерализация на пазара на сила и пречат на либерализацията. Необходимо е ускорение на договарянията с двете американски централи, с цел да се реализира съглашение за повреждане на договорите “, сподели Делян Добрев.

В допълнение той изрази вяра скоро да има подготвени текстове за смяна на енергийния закон. „ Надявам се в границите на идващите 10 дни да имаме съответните текстове, които да внесем в Народното събрание. Началото на март би трябвало да сме в напреднала фаза на приемане на тези промени “, акцентира Добрев.

По отношение на договорите с американските централи депутатът пък изрази очакване, че ще има прогрес през идващите 2-3 месеца.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР