Нов за България метод на лечение на средното ухо приложиха

...
Нов за България метод на лечение на средното ухо приложиха
Коментари Харесай

Връщат слуха с нов метод за реконструкция на средното ухо

Нов за България способ на лекуване на междинното ухо приложиха с триумф експерти от клиниката по оториноларингология във варненската УМБАЛ „Св. Марина“. Той съставлява пластична интервенция на слуховите костици с високотехнологичен цимент вместо с протеза.

Материалът се употребява във водещи центрове по отологична хирургия в Съединени американски щати и Европа и разрешава кардинално нов вид на реорганизация на костиците в междинното ухо, разясни доцент доктор Николай Сапунджиев, хирург в клиниката. Той се срещнал с метода преди година във Франкфурт и видял преимуществата му при пациенти с понижен слух. Трите костици в междинното ухо, по които се предава звукът, са най-малките в човешкото тяло – от 3 до 6 мм и с тегло от 7 микрограма.

При споразумяване общоприетоо те се отстраняват и се поставя протеза. Въпреки че тя може да е от исполин, злато и други качествени материали, въпреки всичко е непознато тяло, а посредством новия способ микрокостиците се „гипсират“, до момента в който оздравеят, обясни експертът. Технологията се употребява в света от 2004 година при пациенти с контузии на главата, възпаления на ухото, отосклероза и други болести и се сочи като най-хубавата при интервенции на междинното ухо.

Предимствата са, че слухът се възвръща по-добре и няма световъртеж след интервенцията. Реконструкциите с високотехнологичен цимент могат да се ползват на хора на всякаква възраст и ще бъдат въведени като обичаен метод на лекуване на междинното ухо в „Св. Марина“, добави доцент Сапунджиев.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР