Нов взрив на коронавирус у нас. Тестове разкриха 49 носители

...
Нов взрив на коронавирус у нас. Тестове разкриха 49 носители
Коментари Харесай

Нов взрив на коронавирус у нас, според професор Тодор Кантарджиев

Нов гърмеж на ковид у нас. Тестове разкриха 49 носители в два цеха в Бургаско. РЗИ взима незабавни ограничения. През септември разпространяването на болестта у нас е спаднало до едно от най-ниските равнища в Европейския съюз, само че в този момент още веднъж върви нагоре, съобщи за NOVA професор Тодор Кантарджиев.

Според него в България ограниченията са неглижирани и по тази причина кривата е тръгнала отново нагоре. Опасният предел, който не би трябвало да се надвишава, е 25 заболели на 100 000 за интервал от 14 дни, което значи по 1 500 инфектирани на седмица.

Ако предходната седмица 10 души са заразявали още 7, то тази - 10 души заразяват 11, пресмятат от Щаба. По-сериозното завишение на случаите на COVID-19 у нас се чака през ноември, когато по прогноза ще ни връхлетят и първите грипни вируси.

Днес най-вече от новозаразените в страната са от Бургаско. Областният шеф изиска по-строг надзор. Започват инспекции за съблюдаване на ограниченията във всички търговски обекти, огромни предприятия, цехове и институции. Предстои и засилена стерилизация по спирки, детски площадки и места, на които се събират доста хора.    

Преди дни позитивни проби дават шефът на шивашкия завод в Айтос и един от служащите. Следват проби на целия личен състав от 80 души, a инфектирани се оказват 24-ма. 

„ Това докара до карантиниране на всички. Те са без недоволства. Под карантина са и техните фамилии. Цехът е затворен ”, сподели Георги Паздеров.

25 са инфектираните чиновници в различен шивашки завод в региона - този в Зайчар. Засега селото няма да бъде карантинирано, само че ще има непоколебим надзор съблюдава ли се карантината от инфектираните и техните контактни. От болничното заведение в Айтос взеха незабавни ограничения.

„ Епидемичната конюнктура е усложнена, имаме няколко цеха с доста инфектирани. Предвид това се наложи да преобразуваме вътрешното поделение в поделение за лекуване на заболели с Коронавирус зараза. Капацитетът е 25 кревати ”, изясни Паруш Парушев.

Кметът на Бургас изиска помощ от частните лечебни заведения. „ Максимално незабавно сключване на контракт със Здравната каса, с цел да се поемат тези лекувания, тъй като всеки миг чакаме много пациенти към града ”, уточни Димитър Николов.

Областните спешни щабове към този момент ще взимат крайното решение би трябвало ли да се вкарат по-строги ограничения.

„ Идеята не е да се затваря страната, а да се затваря някое учебно заведение или дружество в дадена област. Решенията, когато са на место, са доста по-добри и доста по-ефективни, в сравнение с да се затвори цялата страна ”, счита шефът на Центъра по заразни и паразитни заболявания Тодор Кантарджиев.

От националния щаб предлагат по-широка приложимост на бързите антигенни проби - най-много в лекарски кабинети, учебни заведения и колективи с доста чиновници.

„ Взема се проба от носа и след 10 минути излиза наяве дали имаш ковид. С този бърз тест, в случай че имаш признак или си в стадия един - два дни преди да проявиш признаците и разпространяваш вируса интензивно - ще може да се хване ”, добави проф. Кантарджиев.

Със захлаждането на времето диагностицирането с COVID-19 ще става все по-трудно, предвижда проф. Кантарджиев.

„ Миналата година грипът се забави два месеца и януари бяха първите случаи. Сега обаче чакам ноември да се стигне до това нарастване на случаите на ковид и редом на другите зимни инфекции - първи и най-опасен - респираторният вирус - бебенцата и най-възрастните ”, изясни шефът на НЦЗПБ.

Най-ефикасното средство за отбрана оставало носенето на маска на закрито.

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР