Нов всеобхватен подход към психичното здраве включва в приоритетите си

...
Нов всеобхватен подход към психичното здраве включва в приоритетите си
Коментари Харесай

Психичното здраве – в приоритетите на Европейския здравен съюз

Нов изчерпателен метод към психологичното здраве включва в целите си Европейският здравен съюз, оповестяват от Европейската комисия. Този метод съставлява първа и значима стъпка в посока към равнене на психологичното здраве по значителност с физическото и разбиране на нов, междусекторен метод към проблемите с психологичното здраве. С 20 водещи начинания и финансиране от Европейски Съюз в размер на 1.23 милиарда евро по линия на разнообразни финансови принадлежности, Комисията ще помогне на страните членки да слагат на напред във времето хората и тяхното психологично здраве.

Още преди пандемията от COVID-19 проблемите, свързани с психологичното здраве, засягаха един на всеки шест души в Европейски Съюз, като ситуацията се утежни в резултат на невижданите рецесии от последните години. Цената на бездействието е забележителна и възлиза на 600 милиарда евро годишно, означават от Европейска комисия.

На фона на забележителните софтуерни, екологични и публични промени, които засягат способността на хората да се оправят, дейностите на Европейски Съюз в региона на психологичното здраве ще бъдат съсредоточени към три управителни правилото: съответна и ефикасна предварителна защита, достъп до психологично опазване на здравето и лекуване с високо качество и на налична цена, реинтеграция в обществото след възобновяване.

Този изчерпателен метод преглежда психологичното здраве в подтекста на всички области на политиките за да бъде приета многоаспектността на рисковите фактори, свързани с влошеното психологично здраве. Като се следва този метод, съответните дейности ще обзет необятен набор от политики и ще включват старания за:

- Насърчаване на положителното психологично здраве посредством предварителна защита и ранно разкриване, в това число чрез Европейска самодейност за предварителна защита на депресиите и самоубийствата, Европейски кодекс за психологично здраве и засилена научноизследователска активност по отношение на здравето на мозъка.

- Инвестиране в образование и създаване на потенциал за консолидиране на тематиката за психологичното здраве във всички области на политиките и възстановяване на достъпа до лекуване и грижи. Действията ще включват стратегии за образование и продан на експерти и техническа поддръжка за промени в региона на психологичното здраве на национално ниво.

- Осигуряване на положително психологично здраве при работа чрез нараснала информираност и по-добра предварителна защита. Това ще бъде реализирано да вземем за пример посредством акции на Европейската организация за сигурност и здраве при работа (EU-OSHA) за повишение на осведомеността, които обгръщат цялата територия на Европейски Съюз, както и чрез възможна бъдеща самодейност на Европейски Съюз по отношение на психосоциалните опасности на работното място.

- Защита на децата и младежите през годините на образуване на личността, когато те са най-уязвими, в подтекста на засилващ се напън и все по-големи провокации. Мерките включват основаване на мрежа за психологично здраве на децата и младежите, набор от принадлежности за предварителна защита при децата, ориентиран към главните определящи здравето фактори за психологично и физическо здраве, както и по-добра отбрана онлайн и в обществените медии.

- Работа с уязвимите групи от популацията посредством даване на целенасочена поддръжка за най-нуждаещите се, като по-възрастните хора, хората в затруднено икономическо или обществено състояние и мигрантите/бежанците. Специално внимание се обръща на засегнатото от спора население, по-специално разселеното от Украйна население (и по-специално деца), както и на децата в Украйна, травмирани от войната.

- Пример и водачество на интернационално ниво посредством повишение на осведомеността и даване на качествена поддръжка за психологичното здраве при изключителни филантропични обстановки.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР