Нов връх на случаите на заразени с варицела. Почти 1500

...
Нов връх на случаите на заразени с варицела. Почти 1500
Коментари Харесай

Нов връх на заразените с варицела: 1500 регистрирани само за седмица


Нов връх на случаите на инфектирани с варицела. Почти 1500 са регистрирани единствено за седмица.

Случаите в първата седмица на тази година са 5 пъти повече по отношение на същия интервал на 2022 година Тогава болните са били 279.

Близо една трета от всички инфектирани са в София. От 2 до 8 декември случаите са 441, при едвам 26 за същия интервал предходната година.

Снимка: bTV


8-годишната щерка на Дорина, въпреки и имунизирана, също прекарва шарка - малко след имунизацията, дете в класа ѝ се оказва болно.

„ Реално имунизацията не съумя да подейства. Шарката мина общоприетоо - с много пъпчици. За благополучие нямаше температура, само че за детето беше доста трудно “, споделя Дорина Ковачева.
Снимка: bTV


Ваксината обаче съумява да защищити нейната сестра.

„ Тя не прояви никакви признаци, нямаше карантина, беше си супер “, добавя майката.

Лекари споделят - това е второ повишаване на случаите в границите на една година. И предизвестяват, че след варицела имунитетът на детето отслабва.

„ Ако няколко дни след началото на инфекцията детето е отпаднало, подвига температура, боли го главата, не може да върви, тогава към този момент би трябвало да се прегледа от доктор. Не е правилно,че детето не би трябвало да се къпе. Едно от най-честите затруднения е вторична бактериална зараза, получена посредством нарушаването на кожата “, изясни доктор Александър Атанасов, педиатър.

Снимка: bTV


Срещу инфекцията има и ваксина - през ноември педиатричната асоциация предложи тя да стане наложителна.

Курс от нея коства на родителите над 160 лв.. От здравното министерство споделят, че на този стадий не се планува тя да е част от наложителния имунизационен календар.

От ведомството разясняват, че сходна стъпка не е препоръчана от експертният съвет по имунопрофилактика.

А имунизацията се ползва в доста страни. В Съединени американски щати, да вземем за пример, от 1995 година.

Снимка: bTV


„ 25 години по-късно резултатите демонстрират,че имунизацията е ефикасна. Предотвратила е повече от 91 милиона болни и 2000 смъртни случаи. По отношение на Европа - 2014- 2015 година се раздвижиха нещата “, разяснява проф. Радостина Александрова, вирусолог.

В множеството европейски страни имунизацията е безвъзмездна.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР