Нов вид телефонна измама напомпва сметката ни в пъти. Схемата

...
Нов вид телефонна измама напомпва сметката ни в пъти. Схемата
Коментари Харесай

Нова телефонна измама надува сметката ни

Нов тип телефонна машинация напомпва сметката ни в пъти. Схемата работи посредством пропуснати повиквания от чужбина - Хаити, Монако, Румъния и Гърция. Ако върнеш позвъняването, плащаш скъпо.

Граждани се оплакват, че получавали по 30 позвънявания за половин час. Новината за новата телефонна машинация плъзва във фейсбук. Измамените се оказват десетки, а набелязаните за жертви - стотици, оповестява Нова тв.

За да спрат офанзивата, мобилните оператори блокират позвъняванията до остров Възнесение. Островът се намира в Атлантическия океан. Предполага се, че там е седалището на измамниците. Номерата, на които клипват, се избират на инцидентен принцип посредством програмен продукт.

Има няколко сюжета. След реализиране на връзката се включва автоматизирана система с някакво гласово известие и човек до момента в който се ориентира защо става въпрос, на какъв език, отнася ли се до него, минават няколко минути и се генерира трафик. По-подвеждащата обстановка е тогава, когато се върне такова повикване, има системи, които включват записан сигнал свободно. Тоест, след набиране на номера, човек чува сигнал свободно, само че в действителност в този миг тече таксуването. Потребителят счита, че към момента никой не му е дал отговор насреща.

И по този начин сметката ни може да набъбне с сред 7 и 8 лв. за минута.

За да не попаднем в същия капан, от Комисията за контролиране на известията поучават преди да върнем позвъняването, да проверим номера в интернет и в случай че се постанова, да попитаме мобилния оператор.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР