Нов вид семейни помощи за деца без един или двама

...
Нов вид семейни помощи за деца без един или двама
Коментари Харесай

Нов вид семейни помощи за деца без един или двама родители

Нов тип фамилни помощи за деца без един или двама родители
Парламентът гласоподава единомислещо на първо четене измененията в Закона за фамилни помощи за деца, с които се вкарват нов тип месечна помощ за деца с един или двама умряли родители, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Вносител на законопроекта е Министерски съвет, а той бе подсилен в зала от всички парламентарни групи.

Новата месечна помощ е ориентирана единствено към децата, които нямат право на наследствена пенсия, защото те не могат да получават такава единствено заради неналичието на съответния дължим застрахователен стаж на умрелия родител. Помощта цели гарантиране на достъп до финансова помощ при равни условия за всички деца без право на наследствена пенсия.

Основният претекст на законодателна смяна е точно фактът, че не дребна част от децата с умряли родители не получават финансова поддръжка.

По данни от Единната система за гражданска регистрация и административно обслужване на популацията към месец февруари 2018 година общият брой на децата до 20-годишна възраст с един жив родител е 29 992, а 664 са децата с двама умряли родители. По данни на Националния застрахователен институт в края на 2017 година 22 099 деца до 20-годишна възраст получават наследствени пенсии. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР