Нов вид птерозавър е кръстен в чест на персонажи от

...
Нов вид птерозавър е кръстен в чест на персонажи от
Коментари Харесай

Нов вид птерозавър е кръстен на персонажи от „Игра на тронове“

Нов тип птерозавър е кръстен в чест на персонажи от хитовата фентъзи поредност „ Игра на тронове “ , пишат в. „ Гардиън “ и сп. „ Форбс “.
 
Летящото влечуго, наречено Targaryendraco wiedenrothi, е живяло преди към 130 млн. години. Вкаменелости от праисторическото творение са открити още през 1984 година

Първоначално експертите са класифицирали фосилите като принадлежащи на друга група птерозаври . След направена таксономична преоценка те са причислени към нов тип, получил наименованието Targaryendraco wiedenrothi - на Дом Таргариен от „ Игра на тронове “, чийто герб изобразява бълващ пламъци триглав червен змей на черен декор.

Според палеонтолозите с началник Родриго Пегас от Федералния университет на ABC в Бразилия, представителите на типа са обитавали крайбрежни плитчини и са се хранили с риба. Крилата им са били дълги и тесни , сходно на актуалните морски птици и прилепите. Размахът им е достигал съвсем до осем метра. Птерозаврите от типа са се отличавали и с тесните си клюнове.

Писателят Джордж Р. Р. Мартин, върху чиито романи е основан сериалът „ Игра на тронове “, е споделил, че е във екстаз от новината и е благодарил на палеонтолозите. 

Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР