Нов вид орангутани, за чието съществуване учените до сега не

...
Нов вид орангутани, за чието съществуване учените до сега не
Коментари Харесай

На остров Суматра жевее неизвестен до сега вид орангутан

Нов тип орангутани, за чието битие учените до в този момент не подозирали, бе открит в отдалечените джунгли на индонезийския о-в Суматра, оповестиха международните осведомителни организации.

Тази вълнуваща вест обаче, е придружена от тревожния факт, че популацията на този трети тип орангутани е толкоз дребна, че те към този момент са най-застрашеният тип огромни маймуни.

"Това е първата информация за нов тип маймуни, която имаме от към 100 години ", изяснява Иън Сингълтън, съавтор на проучването и шеф на програмата за запазване на орангутаните в Суматра.

Това е първият нов тип, откриван от учените, след идентифицирането на бонобото през 1929 година, в Конго.

От тези орангутани, наречени Рongo tapanuliensis, съществуват не повече от 800 екземпляра. Броят им е толкоз дребен, а хабитатът — толкоз фрагментиран, че типът към този момент е вписан като най-застрашеният тип огромни маймуни.

 За да получат повече информация за тези примати, учените са изследвали скелет на възрастен мъжки образец, погубен при спор с локалните селяните.

Външният тип на Рongo tapanuliensis е непосредствен до този на неговия борнейски родственик — с канелена четина и "изпъкнал мустак ". Структурата на черепа и костите му обаче се разграничава от тези на околните типове, пишат учените в публикация, оповестена в списание Current Biology.

Генетично проучване, направено от екип на университета в Цюрих, сподели, че популацията се е разделила еволюционно от другите орангутани преди към 3,4 милиона години. Наблюдавайки ги, учените разкрили и основни поведенчески и хабитатни разлики по отношение на другите два типа орангутани, известни на науката.

В екипа, разкрил и изследвал новият тип примати от Суматра, са взели участие 37 учени от разнообразни страни.

Орангутаните са жанр човекоподобни маймуни, определяни като едни от околните роднини на индивида. Те живеят по дърветата. Техните ръце са по-дълги от краката. Те живеят по-изолирано от другите огромни маймуни.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР