Нов вид кражби на електроенергия – от мобилни копачи на

...
Нов вид кражби на електроенергия – от мобилни копачи на
Коментари Харесай

Нова мода: Копачи на криптовалути крадат ток от трафопостове

Нов тип обири на електрическа енергия – от мобилни копачи на криптовалути, нелегално свързващи се непосредствено към трафопостове, е разкрило електроразпределителното сдружение на ЕВН, разгласи Гочо Чемширов, зам.-председател на " Електроразпределение Юг ", което е част от групата на ЕВН, пред публицисти в четвъртък. " Модата " явно идва от Западна Европа, австрийската компания ЕВН се е сблъсквала с такива случаи в родината си, а диалози с останалите български електроразпределителни сдружения открили, че сходни произшествия са установени и от ЧЕЗ, изясни Чемширов.

От началото на юни ЕВН е установила три такива случаи в региона на град Стамболийски.

Първият бил инцидентно открит. Жители на дребното село Йоаким Груево се оплакали, че нямат ток и пристигналите на място късно вечерта техници открили повреда в един от трафопостовете. Забелязали разнообразни разединители и ги изолирали. Н аследващия ден по ярко към този момент бил открит кабел, който бил положен в ров отвън трафопоста и водел до околните изоставени постройки на някогашното Трудово-кооперативно земеделско стопанство. В помещението обаче не било намерено нищо и съгласно Чемширов копачите на криптовалута се се изнесли от там още през нощта, когато останали без ток и се усетили, че може да бъдат разкрити.

Вторият път, при обход на мрежата в село Марково, техници чули мощен звук от фургон наоколо до трафопост. Те открили, че е нелегално причислен към обекта на ЕВН и извикали полиция, защото фургонът бил оборудван със СОТ. Полицаите написали протокол, само че не иззели фургона, а на идващия ден към този момент него го нямало. Установено било, че возилото е било ситуирано върху частен парцел и изказванията били, че той се употребил чартърен и по този начин се плащала сметката за ток, само че от ЕВН декларират, че въпросният терен изобщо няма електрозахранване, а фургонът е употребил ток непосредствено от трафопоста.

" Чакаме полицията да откри притежателя на парцела, с цел да му предявим сметка за ток, изчислена по разпоредбите на енергийният регулатор за ползване за шест месеца обратно ", сподели Чемширов.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР