Нов вид кражба на ток с машини за добив на

...
Нов вид кражба на ток с машини за добив на
Коментари Харесай

Нов вид кражба на ток с мобилна техника за добив на криптовалута са засекли от EVN


Нов тип кражба на ток с машини за рандеман на криптовалута инсталирана във фургони с непосредствено присъединение към трафопостове е засечена от EVN. Случаите на така наречен кражба на ток от мобилни екипи за копаене на биткойни към този момент са три и са главно към Пловдив, като всички са от месец юни. Това заяви заместник-председателят на УС на сдружението Гочо Чемширов пред публицисти. Справка на платформата coinmarкetcap сочи, че биткойна денс се търгува на равнище от 9 176,16 $.

Първият случай е засечен към град Стамболийски и по-точно при с. Йоаким Груево, където екип се отзовава след сигнал за липса на електрозахранване. Оказва се, че от претоварване е изключил трафопоста, откакто към него е бил включен пряк кабел, отиващ подземен към помещение в прилежаща сграда на бивше Трудово-кооперативно земеделско стопанство. Когато екипите на идващия ден са позволени до помещението се оказва обаче, че то е изпразнено, като единствено кабела е доказателство за непозволено източване на електрическа енергия. „ Факт е, че цялата интервенция е направена доста професионално “, сподели Чемширов.

Допуска се, че в засечените случаи става въпрос за кражба на към 200 киловата на час.

На втори подобен случай екипи на EVN се натъкват в с. Марково при обход на мрежата, откакто чуват мощен звук наоколо до трафопост. Когато отиват да ревизират от кое място е този звук откриват фургон, обвързван с трафопост и с табели, сочещи, че обектът се охранява със СОТ. Полицията е сигнализирана незабавно, отзовава се и е формиран протокол, като хората пребиваващи във фургона са обяснили, че имат контракт със притежателя на земята и си заплащат на него. „ Чакаме от полицията да кажат кой е притежателя, с цел да отправим към него съответната фактура “, изясни Чемширов. Той посочи, че нямат данни дали някой от проверяващите служители на реда е имал достъп до фургона. Предположението е, че там е имало уреди за рандеман на криптовалута, системите на която издават мощен звук поради вентилаторите, служещи за изстудяване. Именно шума е привлякъм вниманието на проверяващия екип, изясни Чемширов.

Третият случай, установен от екипи на EVN е също при обход на мрежата и е засечен при с. Скобелево. Там също се касае за фургон, причислен непосредствено към трафопост. В този случай обаче полицията е иззела фургона и се е заела да даде данните на сдружението незабавно след привършване на следствието.

Характерно и за трите случая е, че става въпрос за непосредствено присъединение към обекти приблизително напрежение – трафопост. Освен това присъединението се реализира наоколо до Пловдив, в обекти в покрайнините на някое не доста обитаемо място, където минават малко хора и шума от машините за рандеман на криптовалута няма да притегли внимание. Освен това в двата от тези три случая има предупреждаващи табели, че обектът се охранява със СОТ.

Става въпрос за кражба от софтуерния разход на сдружението. Ако се сметне по потребителски цени обаче става въпрос за сума от порядъка на към 25 хиляди лева на месец.

„ Знаем за сходен случай, засечен от ЧЕЗ. В Австрия също има засечени сходни обири на електрическа енергия “, сподели още Чемширов. От EVN към този момент работят по организационни и софтуерни ограничения за ограничение на този нов тип кражба на електрическа енергия. Според Чемширов обмисля се и вид за монтиране на измервателни уреди на излаз на приблизително напрежение, само че е доста мъчно, а и скъпо да се обхване цялата територия на сдружението. Екипите на EVN към този момент са инструктирани да обръщат по-голямо внимание към обектите при обход на мрежата.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР