Нов вид изследване на минимално количество фекална проба открива наличието

...
Нов вид изследване на минимално количество фекална проба открива наличието
Коментари Харесай

Нов клиничен тест открива възпалителни болести на червата при деца и възрастни

Нов тип проучване на минимално количество фекална проба открива съществуването на възпалителни процеси в червата, както при възрастни, по този начин и при деца.

Тестът е извънредно скъп при диагностиката на чревни възпаления и на болести като Болестта на Крон, синдром на раздразненото дебело черво, разнообразни възпалителни болести на червата, продължителен улцерозен колит и други. За диагностицирането им нормално се постанова осъществяване на една или доста фиброколоноскопии, взимане на биопсии от червата, материал за микробиология и други относително травматични проучвания, които могат да бъдат спестени с провеждането на този нов тест–маркер - проучване на фекален калпротектин. Той може да ориентира лекаря (без да сложи диагнозата) при подозрение за сходна болест, при неспособност за осъществяване на колоноскопия, както и при следене на интензивността на болестта, за резултата от провежданото лекуване или при търсене на болестна интензивност. Маркерът се усилва още при тумори, полипи, паразитози, бактериална инфекции и кървене от гастроинтестиналния тракт.

От началото на 2019 година проучването на фекален калпротектин се прави в Клинична лаборатория на Болница „ Тракия “ с уред от последно потомство на швейцарската компания Buhlmann Laboratories. Апаратът Quantum Blue има лична, вътрешна контрола за всеки тест– стрип, което подсигурява качеството и точността на резултата, изясни началникът на Клинична лаборатория в здравното заведение, доктор Мариела Русева. За да се извърши проучването е нужна еднократна фекална проба от порядъка на 5 гр., която пациентите могат да донесат в лабораторията в безплоден резервоар, получен на място или закупен от всяка аптека. Цената на проучването на фекален калпротектин е 50 лв., а резултатът излиза в границите на деня. Клинична лаборатория на Болница „ Тракия “ е единствената в района, която прави този тест на място. Изследването е елементарно, неинвазивно и изцяло безболезнено. Лабораторията обезпечава 24-часова опция за бързо и качествено проучване на пациентите без почивен ден.

„ Хроничната коремна болежка, съпроводена от чревен дискомфорт, отичане на корема, диария или запек, както и загубата на тегло са признак за инфектиране на червата и постоянно срещани недоволства, както при възрастни, по този начин и при деца. Диагностиката на чревното инфектиране в редица случаи е същинско предизвикателство за лекарите, изключително в случаите на засягане на тънкото черво, което не може да бъде изследвано със общоприетоо ендоскопско съоръжение. Затова проучването на фекален калпротектин се наложи в международен мащаб като ефикасен, неинвазивен маркер за диагностика, оценка и следене на възпалителните болести на червата, споделя доктор Русева.

Възпалителните чревни болести Болест на Крон и продължителен улцерозен колит (ХУХК) са едни от бичовете на актуалното общество. Имат продължителен и напредничав ход с периодически обостряния. Оплакванията могат да включат приемането на газове, отичане на корема, гадене, кръв или слуз във фецеса, изнемощялост, безапетитие, загуба на тегло, общо невротизиране. Като причина за пораждане на чревните възпалителни процеси се спрягат генетични фактори, особености на метода на живот, вируси, психологично напрежение и други.

Какво е калпротектин?

Калпротектинът е белтък, освобождаващ се от неутрофилите (вид бели кръвни телца, свързани с възпалителните процеси) по време на интензивно инфектиране или загиване на кафези. Когато в някой от отделите на чревния тракт има сходен болестен развой, към него се насочват неутрофили, които освобождават гранули цялостни с този белтък и той минава в чревния лумен. Там калпротектинът е деен близо седмица след дегранулацията и може да бъде проучен в проба фецес.

Нормалните стойности на Калпротектина при здрави хора са под 50 µg/g за деца и под 100 µg/g при възрастни /не будят притеснение/. Между 50 и 200 µg/g при деца и сред 100 и 200 µg/g при възрастни стойностите са гранични и подлежат на следене или интерпретиране по отношение на клиничната картина и предходни резултати. Над 200 µg/g пробата за калпротектин е положителен и следва да се вземе под съществено внимание. Има правопропорционална взаимозависимост сред стойностите му и тежестта на инфекцията.

Маркерът има висока информативна стойност, като при положителен резултат се приема,че има данни за заболяване, без обаче да може да се отговори какво тъкмо е. Отрицателните стойности, от своя страна, изключват нуждата от следваща фиброколоноскопия. Това е изключително скъпо при деца, възрастни заболели и такива с противопоказания за инвазивно проучване.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР