Нов вид интервю се провежда в столични фирми. Желаещите да

...
Нов вид интервю се провежда в столични фирми. Желаещите да
Коментари Харесай

Работодателите въвеждат нова мода в интервюто за работа

Нов тип изявление се организира в столични компании. Желаещите да работят в охранителни компании би трябвало да преминат през детектор на лъжата.

Според специалистите едни работодатели употребяват полиграфа единствено при наемането на работа, до момента в който други от време на време тестват своите чиновници. " Явно българинът гледа доста филми, само че промишленият шпионаж се оказва тематика, по която работят съвсем всички по-сериозни компании, сподели пред БНР Тодор Тодоров, който е престъпен психолог.

" Това ти да изпратиш човек в своя конкурентна компания, който да бъде на избрана позиция, която да ти оказва помощ ти да се сдобиваш с вътрешна информация от тази компания, и изключително в случай че пък работите постоянно по линия на публични поръчки или някакви такива планове, ти тогава, действително видяно, си осигуряваш авансово победа “, разяснява Тодор Тодоров.

Според Тодоров, това, че българинът е доста почтен и работлив е мит и по тази причина нерядко още при наемане на работа компаниите употребяват помощта на полиграфа. Едно от нещата, които се ревизират е дали на предходното си работно място кандидат-служителят не е употребявал порочни практики. " Защото, става известно, че няма значение каква заплата взимаш, с цел да решиш да злоупотребяваш. Ако взимаш 500 лева заплата, крадеш след това за 1000 лв.. Ако взимаш 5000 лв., крадеш за 50 000. Просто апетитът идва с яденето. Ако си го правил до момента, и на новото си работно място като се ориентираш в обстановката, като видиш къде има слаби звена във веригата, ти ще започнеш да го правиш отново “, съобщи Тодоров.

" Не е доста известно или най-малко не се приказва доста за това, само че в нашето всекидневие се намеси промишленият шпионаж. Конкурентни компании на нашия пазар търсят по всякакъв начин да се снабдят с вътрешна информация от своите съперници, за използване на положителни практики или придобиване на клиенти на конкуренцията “, признава Елена Борисова, управител в охранителна компания.

Тя опроверга битуващото мнение, че чиновниците биват заставяни принудително да минават през такива проучвания. " Такова проучване се организира единствено в случай че служителят е склонен и е заявил документално, че е склонен. Ако наш чиновник не се съгласи, такова проучване не се организира “, твърди Борисова. За част от чиновниците тестванията за преданост са закрепени един път годишно - това са чиновници с достъп до конфиденциална информация или до обилни финансови средства. " Това е закрепено в трудовите им контракти, те знаят, че това ще се случва и са авансово готови, дори е закрепено по кое време в годината се случва “, добавя Елена Борисова. Тя подчертава върху празнотите в законодателството ни по отношение на полиграфските проучвания.

Според статистики над 60 на 100 от компаниите у нас губят към 5% от оборота си годишно поради измами на работните места. Десислава Лазарова, управител в охранителна компания, споделя за чувството да бъдеш тестван с полиграф: " За пръв път се сблъсках с тази процедура, само че не мога изобщо да кажа, че съм се тормозила от обстоятелството, че би трябвало да мина през такова проучване. Мина безпроблемно, елементарно, бързо, когато няма какво да криеш “.

Невинаги обаче проучването протича по описания метод. Често нароилите се компании не дават отговор на никакви условия, а множеството работещи с полиграфа не имат професионална подготовка. Според Тодор Тодоров, " куцо, кьораво и сакато се занимава с тази активност “. " Не може с тридневен онлайн курс да работиш работа, при която извънредно внезапно се намесваш в ориста на индивида “, акцентира Тодоров.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР