Нов вид дрога плъзна из страната. Синтетичното вещество е познато

Нов вид дрога плъзна из страната. Синтетичното вещество е познато ...

Нов вид дрога плъзна из страната.


Нов вид дрога плъзна из страната. Синтетичното вещество е познато като "Канибал". Оказва се, че наркотикът навлиза все по-сериозно на нелегалния пазар у нас.

„Трудно е да се определи защо дрогата е позната с това име в страната ни“, обясни пред БНР директорът на Дирекция "Национален фокусен център за наркотици и наркомании"Александър Панайотов.

По думите му веществото има много наименования, сред които "Ванила скай", "Синьо кадифе" и "Облак 9".

"Самото вещество, което вероятно имат предвид, последно е засечено в България 2013 година. Имаше такова засичане и през 2010-а.  Мога да кажа, че беше поставено под контрол още през 2011 година. В Европа последно е било засечено в Испания през 2016 година", коментира Панайотов.

За направата на опиата се използва съставка от храст, който се среща най-често в Североизточна Африка и Арабския полуостров.

"Този вид наркотик е със стимулиращ ефект. Най-често е свързан с първоначална еуфория, физическа активност, невъзможност да се спи, нежелание за хранене и пиене на вода. При по-силни дози може да се стигне до параноидни психози, насилие и дори до самоубийство", смята експертът.

В сравнение с метамфетамините „Канибал“ води до 10 пъти по-силна зависимост.

„Нашите изследвания показват, че най-често употребата на наркотици започва между 13 и 15 години, посочи още Александър Панайотов, като обясни, че се среща и спад във възрастта.

Източник: novini.bg