Нов вариант на коронавируса е открит в началото на декември

...
Нов вариант на коронавируса е открит в началото на декември
Коментари Харесай

Коронавирус: нова мутация и първи случай на едновременно заразяване с COVID-19 и грип

Нов вид на ковид е открит при започване на декември във Франция, оповестиха от болничното заведение IHU Méditerranée в Марсилия. Първият пациент, който се завърнал от Камерун, е заразил 12 души в южна Франция.

Това, което е известно досега за новия вид B.1.640.2, е, че при него са открити 46 разновидности на вируса в " атипична композиция ". Но какво значат тези разновидности и дали новият вид е по-заразен, към момента не може да се каже. Не се знае нищо и за произхода му. Фактът, че е открит при човек, завърнал се от Камерун, не води безусловно до извода, че новият вариант се е появил точно в централноафриканската страна. Но пък ниските имунизационни равнища в Камерун биха могли да благоприятстват появяването на нови разновидности на ковид. Ваксинираните хора в Камерун са 2,4 % по данни на университета " Джонс Хопкинс ".

Вирусологът Рихард Неер от университета в Базел споделя пред организация dpa следното: " Ще следим този вид както и другите, само че няма причина да се тормозим изключително за него ". По думите на Неер новият вид не се разпространявал бързо, бил " един от многото ", които досега не са съумели да се наложат против Омикрон и Делта. Сходно е и мнението на американския епидемиолог Ерик Фейгъл-Динг. " Не съм угрижен от новия вид ", написа той в Туитър. " Още знаем прекомерно малко, с цел да можем да дадем потребна информация ", разгласи и немският здравен министър Карл Лаутербах.

Разпространението на Омикрон може да докара до още разновидности

B.1.640.2 е част от група разновидности на вируса, които от ноември насам Световната здравна организация следи, осведоми епидемиологът от СЗО Абди Махамуд. Информацията за първия случай на B.1.640.2 пристигнала през септември от Конго, а от ноември новата разновидност е обект на наблюдения. Оттогава насам обаче не се е популяризирала изключително, споделя Махамуд. " Ще я държим под око. "

Досега 17 разновидността на ковид, които са обект на наблюдаване от страна на СЗО от началото на пандемията, са се показали като епизодично събитие или пък са напълно едва рискови, заради което към този момент не се наблюдават толкоз изкъсо. Същевременно от СЗО предизвестяват, че могат да се появят и последващи рискови разновидности на ковид. Колкото повече се популяризира Омикрон, " толкоз по-вероятно е да се появят и нови разновидности ", споделя пред организация Франс прес експертката от СЗО Катрин Смолууд. Тя акцентира: " Намираме с доста рискова фаза. Наблюдаваме мощно нарастване на случаите на инфектирани в Западна Европа, като още не сме наясно с тяхното отражение ".

Първи случай на " Флурона " в Израел

В Израел за първи път 31-годишна бременна жена се е заразила по едно и също време с ковид и със сезонния грип - положение, наречено " Флурона ". Друг подобен случая досега не е регистриран. Жената не е била имунизирана и по данни на израелското министерство на опазването на здравето карала болестта леко. В Израел през последните седмици се следи внезапен растеж на болесттите от грип, което значи, че може да има още случаи на сходна двойна зараза. Здравното министерство изследва случая на бременната жена, с цел да откри дали " Флурона " провокира по-тежко боледуване.

Автор: Александър Фройнд
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР