Нов транстихоокеански договор за свободна търговия ще бъде сключен между

...
Нов транстихоокеански договор за свободна търговия ще бъде сключен между
Коментари Харесай

Азиатско-тихоокеанският регион договори ново споразумение за свободна търговия

Нов транстихоокеански контракт за свободна търговия ще бъде подписан сред единадесет страни, откакто американският президент Доналд Тръмп изтегли Съединени американски щати от по-ранна версия на съглашението. Церемонията ще се организира през март в Чили, заяви японският министър на стопанската система Тошимицу Мотеги, представен от организация Ройтерс.

Търговски представители от страните по партньорството се срещнаха по-рано в Токио, с цел да изгладят разликите си по някои оставащи въпроси, в това число настояването на Канада за отбрана на промишленостите, свързани с културата, като кино, телевизия и музика.

Постигането на съгласие е огромен плюс за държавното управление на японския министър председател Шиндзо Абе, което пази интензивно съхраняването на комерсиалното съглашение, известно преди като Trans-Pacific Partnership (TPP). То беше формирано от 12 страни – Австралия, Бруней, Канада, Чили, Япония, Малайзия, Мексико, Нова Зеландия, Перу, Сингапур, Съединени американски щати и Виетнам. След идването си на власт обаче новата администрация във Вашингтон отдръпна присъединяване на страната, което наложи изцяло преразглеждане на контракта.

По думите на Мотеги новото съглашение, известно към този момент като Всеобхватно и дълготрайно съглашение за Транстихоокеанското партньорство или ТРР-11, ще бъде „ мотор за превъзмогване на протекционизма “, който се е появил в някои елементи на света.

Той също по този начин добави, че управляващите в Токио ще обяснят значимостта на ТРР-11 и пред Вашингтон с вяра Съединени американски щати да трансформират мнението си и още веднъж да се причислят. Австралийският министър председател Малкълм Търнбол също съобщи предходната седмица, че се планува оставянето на малка врата за вероятно американско присъединяване.

Министри от единадесетте страни се договориха през ноември за главните детайли на контракта, продължавайки напред с него без Съединени американски щати. Забавяне обаче пристигна, откакто някои страни, измежду които и Канада, настояха за въвеждането на ограничения, които да подсигуряват отбраната на работните места.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР