Нов тип измами с козметика менте в интернет. Търговци използват

...
Нов тип измами с козметика менте в интернет. Търговци използват
Коментари Харесай

Измамници точат сметки чрез сайтове с фалшива козметика

Нов вид измами с козметика менте в интернет. Търговци употребяват нерегламентирано лица на известни персони или подправени профили, с цел да популяризират парфюми и гримове със подозрително качество и необоснован резултат.

Всеки ден митничарите стопират вноса на хиляди парфюми, бяла и цветна козметика. Конфискуваните артикули до този миг са повече от предходната година. Контролът в интернет обаче е по-труден.

Потребителят Левен Антов споделя пред NOVA за реклама, на която попаднал - на новаторска хранителна добавка, която пособия за превъзмогване на казуса с косопада: " Привлича с гръмка публикация за бърз резултат, звучи като панацея в региона на козметиката. Уникалните резултати са подплатени от отзиви на специалисти и удовлетворени консуматори ". Една от фотосите на така наречен специалисти на Антов оприличил на прочут артист. След инспекция се оказва, че това са подправени фотоси и имената не са същински.

Явор Колев от отдел " Компютърни закононарушения " към ГДБОП изясни, че посредством тези уеб сайтове могат да бъдат откраднати персонални данни, финансова информация, като карат потребителите да попълнят данните от кредитните си карти.

Сайтовете фантоми в множеството случаи са регистрирани в чужбина. В тях информация за търговеца липсва, а в случай че има оставен контакт, при инспекция се оказва подправен и на него не може да бъде открит никой. " Това не са същински търговци, това са нарушители ", уточни Явор Колев.

Измамниците стигат и по-далеч, като употребяват нерегламентирано фотоси на известни персони, с цел да популяризират продуктите, които оферират. Използват подправени уеб сайтове с логата на съществени български медии и съществени публицисти. " Сериозни медии нямат процедура да популяризират козметични препарати, медикаменти или хранителни добавки или каквато и да е друга стока ", показва още Явор Колев.

" Една такава подправена реклама би могла да сътвори неприятно отношение към мен като персона ", споделя Миролюба Бенатова, чиято фотография е била употребена нерегламентирано за сходна реклама.

След сигнала на NOVA от Министерство на вътрешните работи са почнали следствие. " Материалите ще бъдат докладвани на прокуратурата. Тези уеб сайтове ние ги стопираме ", безапелационен е Явор Колев.

Ако продуктите от тези уеб сайтове се създават в недобри санитарни условия, има риск минимум от нежелани алергични реакции, предизвестяват експерти.

Димитър Маргаритов от Комисията за отбрана на потребителите: " Ще правим инспекция по всички посоки, ще пожелаеме нужните документи, с цел да установим кое тъкмо е лицето, предлагащо тази услуга и по-късно на тази база ще се произнесем. Фактът, че се употребяват подправени самоличности и се демонстрират фотоси, които циркулират свободно в онлайн пространството, значи, че има заблуждаващо обръщение. Съветът ми към потребителите е с изключение на да подхождат със здравословно съмнение към обещаните фантастични резултати, да внимават и на кого оставят своите данни, тъй като могат да бъдат употребявани нерегламентирано ". /nova.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР