Нов статут за определяне на годишни поименни награди на Община

...
Нов статут за определяне на годишни поименни награди на Община
Коментари Харесай

Варненските студенти ще бъдат отличавани по нов статут

 Нов статут за установяване на годишни поименни награди на Община Варна за студенти от варненските висши образователни заведения прие ПК " Наука и обучение “ към Общинския съвет. С цел улеснение на процедурите при кандидатстване и одобрение на номинираните студенти в този момент настоящият статут беше анулиран, като окончателното решение ще вземе локалният парламент.

Варненските университети към този момент ще имат право на две кандидатури на изявени студенти в дадена академична област. Досега те можеха да вземат участие единствено с една номинация годишно.

Актуализира се и датата за подаване на документи. В новия статут е записано, че документите се внасят в офиса на студентския съвет на съответното висше учебно заведение не по-късно от 24 октомври на настоящата година.

Отпада условието съставът на експертната комисия, която дефинира носителите на годишните награди, да бъде одобрен до 30 септември. Този период съответствува с началото на академичната година, което основава усложнения при предложение на студентските представители за членове на комисията. Носителите на отличията  ще би трябвало да бъдат избрани не по-късно от 7 ноември на актуалната година.

Чрез смяната на статута се чака по-активно присъединяване на студентската общественост в процедурите по номиниране на изявени студенти, облекчение при подбора и оценяване на кандидатурите.

Членовете на ПК " Наука и обучение “ одобриха и изменение в Статута за премия " Варна “ в системата на предучилищното и учебното обучение. Учениците, които до момента бяха отличавани с предметна премия, към този момент ще получават парично заплащане. Това се прави, защото с промени в данъчното законодателство от 2019 година учениците или техните родители би трябвало да внесат налог върху присъдената предметна премия, което ги натоварва с спомагателни разноски. Затова беше решено учениците да получават същата сума като всички останали носители на самостоятелна премия " Варна “, като дължимият налог ще бъде удържан от размера на предоставената сума.

Друга смяна е включването на публичните препоръки към детските градини и учебните заведения в листата с институциите и  организациите, които също ще имат право да подават оферти за награждаване на колективи, учители и възпитаници. Към момента предложенията се внасят от педагогическите препоръки, учебните настоятелства, Регионалното ръководство на образованието, Дирекция “Образование и юношески действия " при Община Варна и цивилен, професионални сдружения и инициативни комитети.

На днешното съвещание бяха признати също Общинска тактика и Годишен проект за дейностите за поддръжка на личностно развиване на децата и учениците в община Варна за 2020 г.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР