Нов стандарт за лъчелечение и мерки за контрол при предписването

...
Нов стандарт за лъчелечение и мерки за контрол при предписването
Коментари Харесай

Нов стандарт за лъчетерапия ще подготвят експерти

Нов стандарт за лъчелечение и ограничения за надзор при предписването и използването на терапия ще приготвят специалисти. Това стана ясно след среща на пациентски организации, лъчетерапевти и представители на Здравната каса. За следващ път всички участници в срещата увериха, че ограничавания при лекуване на онкоболни пациенти няма да има.

Неофициално стана ясно,че предели за лъчетерапия по неточност е въвела единствено Столичната здравна каса. Заповедта й към този момент е анулирана.
доктор Румен Лазаров - народен съветник по лъчелечение: Най-вероятно става въпрос за неразбирателство. Това се оказа фактически, че е по този начин.Жени Начева - ръководител на Народно събрание на НЗОК, зам.-министър на опазването на здравето: Няма ограничавания за лекуване на пациентите за дейностите по Приложение 1.
След като недоразумението било изчистено, пациентите са настояли за по-голям надзор при определяне и използване на лъчетерапия. Имало данни, че в лечебно заведение са вършат процедури единствено по една клинична пътека.

Пенка Георгиева -председател на пациентски организации " Заедно с теб ": Да се види - в кое лечебно заведение,какво тъкмо се случва. Защото някой ще вършат единствено едни процедури, а други няма да вършат тежки или леки процедури и да се избират единствено по средствата.

Пламен Таушанов - член на Народно събрание на НЗОК: Надзорния съвет ще желае доклад от НЗОК какво тъкмо се прави в тази тенденция. Извършват ли се съответните проучвания за пациентите, за които уточнихме, че са 4 - 5 типа.
Очаква се новият стандарт по лъчелечение да бъде показан на здравното министерство до края на месеца.

доктор Румен Лазаров - народен съветник по лъчелечение: Това, което се приготвя е на процедура ъпгрейд. Във връзка с новите технологии, които ние държим да прилагаме на пациентите.
Предстоят нови срещи, на които ще се търсят благоприятни условия и за обезпечаване на по-евтино лекуване, което няма да се отрази на качество, увери Руман Лазаров.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР