Нов срок ще има за поставянето на бустерна доза след

...
Нов срок ще има за поставянето на бустерна доза след
Коментари Харесай

Здравните власти у нас намалиха срока за поставянето на бустерната доза от 6 на 3 месеца

Нов период ще има за слагането на бустерна доза след първа и втора игла от ваксина против COVID-19, оповестиха здравните управляващи у нас. Той ще бъде понижен от 6 на 3 месеца. При ваксинирантие с „ Янсен ” този интервал ще бъде 2 месеца, защото това е рекомендацията на специалистите. Актуализацията на периодите се постанова поради новия вариант на вируса Омикрон.

„ Основният въпрос беше да приемем публично редуциране на периода от шест на три месеца. В Европа има всевъзможни схеми. Изследванията демонстрират, че три месеца имат оптимален резултат ", изясни основният държавен здравен контрольор Ангел Кунчев.

„ Единствено за имунизацията на " Янсен " този интервал ще бъде в границите на два месеца. Това ще важи единствено за имунизираните над 18 години ", добави той.

Здравните управляващи взеха решение и за удължение на периода за слагане на противогрипна ваксина за хората над 65 години. Те ще получат такава и за месец януари.

„ При персоналните лекари се появи информация, че поради нуждата от 14-дневен период сред противогрипната ваксина и бустерната доза няма по какъв начин и двете да бъдат сложени в границите на месец декемви ", добави Кунчев.

Удължена ще бъде и програмата за ротавирусна ваксина. Всички, които имат предпочитание да ваксинират децата си, ще могат да го създадат.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР