Нов спътник, изстрелян през февруари от Европейската космическа агенция (ESA),

...
Нов спътник, изстрелян през февруари от Европейската космическа агенция (ESA),
Коментари Харесай

Кървав Нил на спътникова снимка

Нов сателит, изстрелян през февруари от Европейската галактическа организация (ESA), е разрешил да се огледа на река Нил от необикновена позиция – реката на фотография е оцветена в яркочервен цвят.

На 16 февруари ESA изстреля спътника Sentinel-3A. В задачата му влиза мониторинг на положението на океаните, почвата, ледовете и атмосферата на Земята. Спътникът работи в границите на научната стратегия „ Коперник “, отдадена на екологичното здраве на нашата планета.

Данните, които дават Sentinel-3A и друга инсталация, разрешават да се наблюдава динамичността на климатичните и прочие промени.

Снимката, показваща водите на река Нил в кървавочервени оттенъци, е направена на 3 март 2016 година. Както се споделя на уеб страницата на ESA, реката в действителност не е променяла своя цвят – необикновеното изображение се явява резултат от съчетание на елементарна фотография с данните от радиометъра (уред, който фиксира енергийните характерности на лъчението).

Изображението обгръща Сахара и други пустинни региони в Североизточна Африка. Покрай реката порастват огромно количество растения и точно отделяната от тях топлота в инфрачервения диапазон е дала аления цвят на Нил на фотографията.

А на идната фотография на НАСА можете да видите по какъв начин наподобява цъфтящият Атлантик от Космоса:

© NASA-NOAA’s Suomi NPP

Част от планктона, способна на фотосинтеза, се назовава фитопланктон. Към него се отнасят протококовите, диатомовите и други едноклетъчни водорасли, както и цианобактериите. Населявайки водата, тези организми служат като храна за зоопланктона и зообентоса.

През зимата, когато слънчевата светлина е малко, фитопланктонът избледнява, което му разрешава да се крие сполучливо от своите естествени врагове. Своята роля играят и бурите, разбиващи плътните маси на планктона. А напролет фитопланктонът стартира да се развъжда бурно, което води до по този начин наречения разцвет на водата.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР