Нов случай на предаден от МВР турски гражданин. Той е

...
Нов случай на предаден от МВР турски гражданин. Той е
Коментари Харесай

Защо МВР върна турски политик на Анкара, преди съдът да реши спора за политическото му убежище у нас

Нов случай на предаден от Министерство на вътрешните работи турски жител. Той е върнат на Анкара, откакто е излежал 9-месечна присъда в наш затвор за нелегално влизане в България.

 Министерство на вътрешните работи: Не сме експулсирали турски жител, предаден е по съглашение с Европейски Съюз Виж още

В родината си той е бил политик и кандидат-кмет в кюрдски град.

Съпартийците му дефинираха дейностите на българското държавно управление като " интернационално пиратство ", заяви bTV.

Журналистът Петър Нанев споделя. Това е Селахатин Юрюн. В края на предходната година търси политическо леговище у нас. Това става няколко месеца след локалния избор в Турция, на който се е явил като претендент за кмет на градчето Шърнак-Улудере.

Шърнак е раздорен регион, където постоянно турските управляващи влизат в конфликти с бунтуващи се кюрди. Юрюн е член на прокюрдската и опозиционна Демократическа партия на народите.

У нас молбата на Юрюм за протекция е отхвърлена от Държавната организация за бежанците.

" От датата на влизането в действие на решението, лицето към този момент не е в произвеждане за интернационална протекция и не се употребява с правата на търсещ интернационална протекция, измежду които и правото да обитава на територията на съответната страна ", споделят от Държавната организация за бежанците.

Турският жител апелира решението пред съда, който дефинира, че жалбата е постоянна и позволена.

Но 11 дни преди да се организира съвещанието на административния съд, планувано за 29 септември - Министерство на вътрешните работи връща Юрюн в Турция, прилагайки Споразумението за реадмисия сред Европейски Съюз и Турция.

Телевизията е попитала Министерство на вътрешните работи за какво:

" От осъществените инспекции в осведомителните масиви, за лицето е открито, че е с отхвърлен статут на емигрант. За вероятно висящо дело не сме известени нито от него, нито от негов бранител ".

" Това изказване сподели, че тази страна и държавно управление са тотално банкрутирали. Нещо, в което е забъркано Министерството на правораздаването, а Министерството на вътрешните работи да не е наясно, това е като анекдот ".

Думите са на Хишар Узсой - народен представител в турския парламент и член на Парламентарната Асамблея на Съвета на Европа.

" Това е тотално противозаконен случай на интернационално пиратство. Българските управляващи се държат като гангстери ", добави Хишар Узсой.

Казва ни, че съпартиецът му Юрюн е към този момент в пандиза в Одрин.

" Властите в България мислят, че са над закона. (...) Не знам какви мръсни покупко-продажби имат с президента Ердоган, само че цената не би трябвало да бъде плащана от към този момент пожертваните кюрди ", сподели още Хишар Узсой.

bTV е попитала Министерския съвет дали прави сходни услуги на президента Ердоган? Помолили представител на държавното управление да отговори пред камера, само че получили писмена позиция:

" Българската страна съблюдава правилата и нормите на интернационалното право. Българското държавно управление не прави услуги на непознати държавни управления или държавни глави ".

Потърсили са и мнение и от екипа на oмбудсманa:

" Практиката на съда показва, че страните са свободни да управляват влизането, престоя и депортирането на чужденци, само че те са задължени да не ги депортират в страни, в които съществува риск от малтретиране ", съобщи Свилена Игнатова.

Преди дни немското авторитетно списание " Шпигел " разгласява следствие с изказване, че министър председателят Бойко Борисов и някогашният основен прокурор Сотир Цацаров са нарушили интернационалните конвенции, с цел да оказват помощ на Турция да преследва съперници на президента Ердоган. Изданието изнесе нови данни по проблема с Абдула Бююк от 2016 година

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР