Нов случай на африканска чума по свинете е потвърден при

...
Нов случай на африканска чума по свинете е потвърден при
Коментари Харесай

Африканската чума по свинете стигна и до Перущица

Нов случай на африканска чума по свинете е доказан при диво прасе в землището на Перущица. Това стана ясно след днешното съвещание на Областната епизоотична комисия в Пловдив.

Предприети са нужните ограничения и към този момент е стеснен достъпът до горските територии на повърхност от 200 квадратни километра. В обсега на неразрешената зона попадат ловните стопанства в регионите на Брестовица, Храбрино, Кричим, Перущица, Скобелево, Устина и девинското село Петвар, съобщи БНР. Забранени са ловуването, дърводобивът, събирането на билки и гъби. Складираната дървесина ще бъде преместена със прецизни ограничения за биосигурност. Предстои претършуване за трупове на диви свине.

Продължават и инспекциите за това дали са изклани всички свине в така наречен задни дворове. Последните данни демонстрират, че има 73 незаклани свине, за които са издадени 29 наставления, а половината от тях към този момент са изпълнени. До момента непринудено заклани са близо 2200 свине.

Документите за обезщетенията за стерилизация на местата, където са отглеждани закланите към този момент домашни свине би трябвало да бъдат бъдат предоставени на контролните органи до 26 август.

Въпреки заканата за митинги умъртвяването на прасетата поради оповестеното огнище на африканска чума в Кресна съвсем завърши. Направиха го и не престават да го вършат самите стопани, защото от Българската организация по сигурност на храните им дадоха още два дни толеранс. Обходът по къщите обаче стартира при масирано полицейско наличие.

Още преди идването на институциите, ангажирани към използване на изключителните ограничения за ограничение на разпространяването на болестта, множеството хора бяха умъртвили прасетата в дворовете си. Димът от врящата вода в казаните издаваше къщите, в които има свинска женитба в лятно време. Методи е животновъд от години. Гледа специфична порода свине и най-тежко му е да преглътне, че няма да я опази. Пред БНР той беше безапелационен обаче, че решението им не е непринудено.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР