Нов скандал след трагедията в Хитрино. Кметът на общината поиска

...
Нов скандал след трагедията в Хитрино. Кметът на общината поиска
Коментари Харесай

Искат от хората в Хитрино да връщат пари за дограма, сложена им от държавата

Нов скандал след нещастието в Хитрино. Кметът на общината изиска потърпевши след гърмежа поданици да връщат пари за поправки. Причината: първо на полуразрушените им къщи е поставена нова дограма, а по-късно къщите са съборени, с цел да се построят нови. Решения, взимани от разнообразни комисии към общината.

Ето и съответен случай - мъж от Хитрино би трябвало да върне дограмата или да заплати 3 406 лв.. Това при изискване, че той в никакъв случай не е бил уведомяван, че е задължен да пази и съхранява дограмата. А домът му е съборен преди повече от година. 

В следствие на Нова преди година  демонстрираха по какъв начин на полуразрушени къщи в Хитрино е слагана дограма, по-късно къщите са съборени, а дограмата, платена с държавни пари – изхвърлена, тъй като никой не е знаел, че би трябвало да я пази.

Сега кметът е изпратил ултиматум на потърпевшите – парите или дограмата. Един от хората, получили такова съобщение е Турхан Хасан. Искането към него 11 квадрата дограма или 3400 лв.. До 21 декември.

" Бях информиран единствено, че би трябвало да си напусна къщата, да си прибера каквото има вътре и …даже когато са съборили къщата мен ме нямаше, бях на работа. ", изяснява Турхан Хасан.

Подобно покана да се възвърне дограмата или нейната стойност е получила и Айнур Сали, която живее в прилежащата къща. Тя също изнесла покъщнината си и се преместила да живее в прилежащото село Трем. Когато се пристигнала до Хитрино видяла към този момент съборената постройка.

" Питах майсторите къде остана дограмата. Те споделиха: Никой нямаше и ние я хвърлихме. ", казва Айнур Сали.

Йонка Делева също дължи дограма или пари от остарялата си къща. На нея обаче се обадили от общината, с цел да й кажат, че заменените прозорци и порти би трябвало да се приберат. С това се заел сина й. Тя изяснява по какъв начин синът й намерил друга фирма, чиито служащи пристигнали, свалили дограмата, обадили се в съвета и питали къде да я оставят. Отговорили им: " Където намерите място, сложете я. " Йонка и сйънът й споделили на служащите да я сложат под сайванта. Мислели, че е изпълнено. В един миг разбрали, че я няма.

Кметът на Хитрино Нуридин Исмаил твърди, че се касае за 4 сходни случая, а общата сума е към 8 хиляди лв.. Това че притежателите не са били известени да запазят дограмата, кметът регистрира като недовиждане от страна на администрацията.

" Би трябвало и те да бъдат заинтригувани в опазването на тази дограма. Ето в следствие излиза, че е двойно финансиране. И ние желаеме или сумата, или дограмата да се възвърне, тъй като това е визията и на фонд " Социална протекция ", разяснява кметът на Хитрино Нуридин Исмаил.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР