Нов скандал се завихри покрай конкурса Бургас и морето. Тази

...
Нов скандал се завихри покрай конкурса Бургас и морето. Тази
Коментари Харесай

Лют скандал се завихри между родните ни звезди покрай конкурса Бургас и морето

 Нов скандал се завихри около състезанието " Бургас и морето ". Тази година именитият Данчо Караджов разгласи, че състезанието е изопачен, а спечелилият авансово прочут. Песента, която извършва самият Караджов, не бе позволена до финално присъединяване в състезанието.

" Аз доста, доста от дълго време не вземам участие в подобен вид формати като " Бургас и морето ". Говоря още от времената на " Златният Орфей ", от " Мелодия на годината ", в които по този начин или другояче съм взимал всяка година присъединяване. И ето защо става въпрос - дали съм наскърбен, че моята ария не се класира за финала? Не, от дълго време това не ме касае, само че може би на моя китарист Жоро Янакиев му е по-тъжно като композитор, както и на Сашо Мариновски, който също взе участие в него. Както споделих, от години не вземам участие в състезания, само че не можах да откажа на сътрудниците този път. "

Това показа пред огромният музикант Данчо Караджов, който няма лично пояснение за какво песента му не мина през ситото на журито.

" Аз съм печелил три пъти радиоконкурса " Пролет " и най-малко още три пъти са ме ощетявали през годините. Така че, нали ви споделям, доста ми е неприятно да разясня сходни " надпревари ", посочи Данчо, който бе безапелационен, че повече за нищо на света няма да взе участие в сходни състезания с " жури и комисии ".

" Що се касае до изпяването, откакто съм завършил в студиото, несъмнено, че като експерт ще изслушам крайния вид на песента. Но и на мен ми е необичайно кой злобен талант измисля тези регламенти и правила на този конкурс ", показа още Данчо Караджов.

При засилен интерес мина акцията по набиране на оферти и подготовката на финалния стадий на националния конкурс за ария " Бургас и морето ".

Почти 60 песни бяха декларирани за присъединяване от създатели от цялата страна. Традиционно селекционната комисия на състезанието избира 12 финалисти, които прозвучават онлайн на сцената на Летния спектакъл. По изключение, защото предходната година бе нулева, тази година песните ще бъдат 15.

Решението бе взето в името на стойностните произведения, които са основали българските музиканти и като поклон за пропуснатото заради пандемията предходната година. След гласуването на подборна комисия в състав: Тони Димитрова, Атанас Стоянов, братя Аргирови, Дани Милев, Веселин Пренеров, Димитър Маджаров, Руслан Карагьозов, Светослав Михайлов и Цанислав Петков, бяха определени 15-те песни.

Както всяка година, по този начин и тази " Бургас и морето " още веднъж не бе подминат от скандал. Според слуховете към този момент бил явен и спечелилият в състезанието. Това е песента на Боян Михайлов, наследник на отишлата си без време Ваня Костова с нейната ария - " Откривам те ". Текстът е на Пламен Бочев. Самият реализатор не пожела да разяснява мълвата.

Освен от предначертания край недоволни участници споделиха и че са разочаровани от регламента за присъединяване, който разрешава създател на музика, на текст, на аранжимента, както и реализатор да вземат участие в надпреварата с повече от един текст.

" Не е редно това. Така се въртят едни и същи хора, които не дават право на по-млади за присъединяване. Не е проблем да се намерения по въпроса, откакто си спечелил в състезанието, идната година да нямаш право да участваш. Сега по разпоредбите ти автоматизирано ставаш жури идната година. И по този начин едни и същи хора си се въртят в затворен кръг - едната година печели един, другата година второ място, третата година, с цел да не е на открито. И кой ще загуби в последна сметка? Самият конкурс, тъй като на хората ще им омръзне да гледат едни и същи хора ", показа пред вестника и Жоро Янакиев, китарист на " Сигнал ", който решил за първи път да взе участие с ария на фестивала.

" За никого не е добре това еднообразие. Но по този начин или другояче ние песента ще си я пуснем - ще я видят хората, няма да си разплета чорапите, я ", показа Янакиев.

Според Димитър Маджаров, който е шеф " Летни спектакъл, фестивали и концерти " към община Бургас, разпоредбите за присъединяване в състезанието са основани от задоволителен брой общественици и хора с принос в изкуството.

Организатор на " Бургас и морето " е община Бургас. Финалът на състезанието е на 31 юли на сцената в Летния спектакъл на Бургас.

През годините и други реализатори са се съмнявали в коректността на определените песни за финалисти в състезанието. Това се случи с Кичка Бодурова, която през 2015 година се отхвърли от следващо присъединяване в надпреварата с думите:

" Отново в родината и за кой ли път - конфликт с хора без съвест, завист и непрофесионален морал. " Компетентно " жури и особено подложен ръководител Митко Щерев не хареса песента на Развигор Попов, която аз извършвам и не я позволи да стигне до сцената, на която аз всяка година имам концерти и мои почитатели идват от всички краища на страната ", показа бургазлийката Кичка Бодурова.

Емблемата на естрадната музика Стефан Диомов също се отхвърли от състезанието точно поради вихрените кавги, които всяка година се вият, като не подминаха и 2021 година

" Много дълго време бях шеф на фестивала, изморих се от нещата, които чувах. Но тази година ще имаме посмъртна вечер, отдадена на Ваня Костова, и тя ще е на 1 август в Летния спектакъл. На нея ще пеят " Тоника ", внучката на певицата - Ванеса, Разградската филхармония с Левон Манукян и други ", показа ни Стефан Диомов.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР