Нов скандал се оформи относно оръжейната компания Емко, чийто собственик

...
Нов скандал се оформи относно оръжейната компания Емко, чийто собственик
Коментари Харесай

Пак скандал с компанията на отровен оръжеен търговец - заради запор

Нов скандал се оформи по отношение на оръжейната компания " Емко ", чийто притежател Емилиян Гебрев претърпя опит за ликвидиране, освен това с отрова - при положение, наподобяващ сюжета на този със Сергей Скрипал и щерка му. Случаят имаше и интернационален отзив, като The New York Times му посвети внимание. Версията на прокуратурата е, че причина за покушението не била борбата за " Дунарит " като част от наследството на КТБ. Издирват се трима руснаци като евентуални убийци.
Сега Mediapool оповестява, че инвестиция на " Емко " била спряна от ДАНС поради сигнал за пране на пари. Но доказателствата, че парите са законни, " изчезнали " и по тази причина е доказан запор върху сметки, като обстановката се развила по време на изключителното състояние поради ковид и надлежно при затворени съдилища " Емко " не е могла да апелира, гласи писмо от самото дружество.
От " Емко " показват, че задачата на инвестицията е била финансово подсилване, основаване на материални буфери и гарантиране на заплатите на служащите и чиновниците, които са над 2000 души. От компанията дефинират станалото като " груби процесуални нарушавания и тъпчене на правилата на правовата страна от страна на профилираното наказателно правораздаване в България ".
" Подадените след това тъжби против запора към Специализиран Апелативен Наказателен Съд, както и към Софийски Апелативен Съд са съпроводени с класьори с доказателствени материали да произхода на средствата. Приложените документи изрично удостоверяват законността на произхода на парите по превода - персонални средства от погашение на дял от активността на компаниите, след платени налози. Доказателствените материали, защитаващи позицията на " Емко " изчезват ", показват от " Емко ".
На закрито съвещание съдът удостоверил запора, а от сдружението показват, че като претекст е посочен точно неналичието на доказателствения материал на " Емко ".
Става дума за запор върху персонална сметка на Гебрев в ДСК, в която имало 2,3 млн. лева Наложен е по силата на Закона за ограниченията против изпирането на пари. Неговите разпореждания дават опция на шефа на профилираната дирекция " Финансово разузнаване " в ДАНС да спре договорка или интервенция за пет дни, а по-късно да уведоми прокуратурата, която пък да изиска налагане на запор. А в определението на профилирания съд по случая се споделя, че от " Емко " споделили, че ще показват писмени доказателства за невинността си, само че такива не били предадени.
Няколко дни по-късно юристите на Гебрев подават нова тъжба, в която упорстват за преразглеждане на делото. Те настояват, че поради " недобросъвестно държание " на чиновник от деловодството не са съумели да потвърдят, че парите са със легален генезис. Съдът отхвърля тази тъжба, защото към този момент се е произнасял по същия въпрос, определението му е дефинитивно.
Това е предиздвикало " Емко " да се жалва пред министъра на правораздаването, до членовете на Висшия правосъден съвет (ВСС), до Инспектората на Висш съдебен съвет, до президента и до премиера. Според " Емко " станалото граничи с престъпно закононарушение, което би трябвало да бъде съответно разследвано.
Миналата година антикорупционната комисия КПКОНПИ заведе дело за имущество за 13.3 млн. лева против Гебрев и сина му. Затова и Гебрев постоянно приказва, основно пред bTV, за оказвана му принуда.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР