Нов скандал със Закона за хората с увреждания, който се

...
Нов скандал със Закона за хората с увреждания, който се
Коментари Харесай

Бизнесът е против да наема определен от държавата брой хора с увреждания

Нов скандал със Закона за хората с увреждания, който се написа сега – бизнесът скочи против властта, която се пробва да го задължи да наема избран брой хора с трайни увреждания. Законът планува в случай че квотата не се запълни, работодателят да се санкционира с ежемесечна такса към страната.

Квотата за хора с трайни увреждания се дефинира по отношение на мащабите на обособените компании. Ако те са с над 100 души, 4% от тях би трябвало да са с трайни увреждания.

Ако работодателят не извърши квотата на властта ще дължи ежемесечна такса на страната за всяко незаето място. Таксата ще бъде в размер 30% от минималната работна заплата и ще отива в специфичен фонд, който ще се ръководи единствено от представители на страната.

„ Това е въвеждане безусловно на квазиданък и прекачване на държавни отговорности към частния бранш. Някой сякаш желае да смъкна едно задължение от гърба си и да го трансферира на друг”, счита Добри Митрев от Българската стопанска камара.

От общественото министерство обявиха, че квотната система е сполучлива в доста европейски страни.

У нас задачата е да се усили и подсигурява заетостта на хората с трайни увреждания в нормална работна среда. Ако станат факт, квотите ще важат за частния и за държавния бранш.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР