Нов скандал с теч на лични данни гръмна в понеделник.

...
Нов скандал с теч на лични данни гръмна в понеделник.
Коментари Харесай

Лични и секретни данни изтекоха в интернет от делото "Иванчева"

Нов скандал с теч на персонални данни гръмна в понеделник. ЕГН-та и адреси на спецполицаи, движимости лица, политици и очевидци по делото " Иванчева " се разпространят обществено в интернет. За това сигнализираха бившата кметица на столичния регион " Младост " Десислава Иванчева и нейната заместничка Биляна Петрова, които са подсъдими за рушвет. 

Двете дами изпратиха тъжба до шефа на Върховния касационен съд Лозан Панов, ГДБОП, ръководителя на КЗЛД Венцислав Караджов и главния правосъден контрольор Теодора Точкова, в която упорстват институциите да разследват  " евентуално хакване на сървър на Специализирания углавен съд ", откъдето са изтекли най-малко 127 файла с документи по делото против тях.

В писмото си Иванчева и Петрова настояват, че в интернет са налични 1200 страници, основани от спецсъда и прокуратурата, които съдържат персонални данни на 100 лица. Най-подробна е информацията за двете дами - обществено притежание са станали техните ЕГН, адреси, цивилен статус, имена на родственици, банкова информация, данни за здравословни проблеми. Сред засегнатите от теча на персонални данни са още главният проектант на Столичната община арх. Здравко Здравков, притежателите на строителните компании " Артекс ",  " Гаранти Коза " и  " Булстар ", вещи лица към съда, както и политици. Още по-тревожно е, че публикуваните документи съдържат ЕГН на чиновници на МВР, антикорупционната комисия и ДАНС, които при ареста на Иванчева и Петрова през 2018 г. бяха с маски на лицето, с цел да запазят самоличността си в загадка.

Двете подсъдими показват в жалбата си, че по-голямата част от файловете на съда са оповестени на интернет уеб страницата legalworld.bg. Там могат да бъдат открити обвинителният акт на прокуратурата против Иванчева и Петрова, 20 броя протоколи от правосъдните съвещания по делото, както и свалените на хартия записи от подслушванията от службите по време на следствието. " Файловете са идентични със сканираните от спецсъда, предоставени ни публично като страна по делото. Първоначално те бяха класифицирани като секретни, тъй като от тях могат да се създадат заключения за използването на специфични разследващи средства от способените институции ", се споделя в жалбата на двете дами. Става ясно още, че над 130 медии са получили претекстовете на арбитър Иво Хинов за осъдителните присъди на първа инстанция на Иванчева и Петрова, без да са заличени персоналните данни в тях. Заради това двете подсъдими са изпратили жалба до Инспектората на Висш съдебен съвет и до Върховен касационен съд преди повече от месец, само че до този миг на са получили отговор.

Бившата кметица и нейната заместничка са безапелационни, че  " този нерегламентиран достъп до компютърно-информационни запаси е сериозен пробив в сигурността на данните, обработвани от Специализираната прокуратура и Специализирания наказателен съд ".  " Възможно е в интернет да са изтекли данни по още доста каузи, свързани с работата на тези две институции, а в тях се проверяват и гледат каузи, свързани с тероризъм, проведени незаконни групи, закононарушения по високите етажи на властта и други. Всичко това може да има отрицателен резултат освен върху засегнатите физически лица, само че и за правосъдната система и за националната сигурност ", обобщават Иванчева и Петрова.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР