Нов скандал с прикриване на положителни допинг проби и липсващи

...
Нов скандал с прикриване на положителни допинг проби и липсващи
Коментари Харесай

Нов скандал в щангите: Българска следа сред 40 прикрити положителни проби за допинг

Нов скандал с прикриване на позитивни допинг проби и изчезнали средства раздруса международните щанги. Разкритията са на канадеца Ричард Макларън и екипа му, които организират без значение следствие и разказват заключенията си в отчет.

Става дума за прикриване на 40 позитивни проби за допинг. Провините се щангисти или не са били наказвани, или са наказвани със забавяне, като по този начин са траяли да се състезават необезпокоявано и да печелят медали на разнообразни шампионати.

Макларън, който бе в основата на следствието и разкритията на огромния допинг скандал, раздрусал съветския спорт, дефинира дългогодишния президент на Международната федерация по щанги Тамаш Аян като " властнически началник ", който държи борда в затъмнения за финансите и оставя чиновниците да се опасяват от репресии, в случай че изкажат мнение. Аян е получил парични заплащания от името на федерацията като санкции за допинг от национални федерации или спонсори, се споделя в отчета, само че какво се е случило с парите не е ясно. Макларън твърди, че липсват 10.4 млн. $.

Разкритията уличават президента на Азербайджан Илхам Алиев в изпращане на писмо, с което благодари на Тамаш Аян за закъснение на наказването на няколко щангисти с позитивни проби за приложимост на стероиди, написа insidethegames.biz.

В материала на изданието се подчертава, че вниманието на Макларън е попаднало върху един избран щангист - състезаващият се за Азербайджан Валентин Христов.

Христов и олимпийската шампионка за младежи Боянка Христова започнаха да се състезават за Азербайджан през 2011 година против 400 000 евро.

Година по-късно Христов печели бронзов орден от олимпийските игри в Лондон, само че след това оценката му бе отнето поради позитивна допинг проба. В момента той изтърпява осемгодишно наказване.

Между април и юни 2013 година Христов дава две позитивни проби, само че продължава да се състезава и през декември печели златен орден за Азербайджан на Гран при в Баку. Информацията, че той е употребявал неразрешени субстанции се появява чак през април 2014 година - година след позитивния резултат.

Посочва се, че федерацията на Азербайджан е платила 500 хиляди $ санкция за няколко допинг нарушавания през 2014 година Не е ясно по какъв начин е осъществено това заплащане. Според отчета, по време на едно пътешестване до Тайланд за съревнование и конференция, Аян е събрал над 440 000 $ от 18 парични превода.

" Всички са били държани във финансово затъмнения посредством потреблението на скрити банкови сметки (и преводи), " добави Макларън.

Той съобщи, че следствието е разкрило информация, която " може да бъде забавна " за правосъдните органи' и, че ще сътрудничи за всички по-нататъшни дейности.

Международният олимпийски комитет (МОК) съобщи, че изследва отчета " доста деликатно " ', добавяйки, че " наличието е надълбоко тревожно ".

Вдигането на тежести даже бе застрашено от МОК с изключване от олимпийската стратегия.

Сред свадите в последните години е този и с целия български народен тим, който през март 2015 година бе махленски в приложимост на допинг. Българската федерация дълго водеше разногласия с интернационалната федерация и най-после през 2018 година с държавна помощ и с пари и от тотото бе платена санкцията в размер на 250 хиляди $.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР