Нов скандал с корупция във висшето образование. Kак се става

...
Нов скандал с корупция във висшето образование. Kак се става
Коментари Харесай

Корупция в образованието - колко струва да станеш лекар у нас?

Нов скандал с корупция във висшето обучение. Kак се става доктор в България и какъв брой коства? Разкритията вършат от "Господари на ефира ", оповестява Нова телевизия. Записи от скрити камери разкриват корупционна скица за записване на задгранични студенти и тяхното дипломиране.

Кадрите са направени през 2015-а година от гръцка студентка. Тя твърди, че е платила 53 хиляди евро, с цел да учи медицина у нас. Парите дала на две компании – една от гръцка страна и една от българска. Двете сдружения съгласно нея си разделили сумата.

Всъщност преди по-малко от месец българската фирма-посредник "Интерхекс " беше посочена от прокуратурата като част от проведена незаконна група за мним банкет на непознати студенти у нас. За главатар на тази група е апетитен някогашният ректор на Медицинския университет в София – Ваньо Митев. Според видеата същата скица работила и в Медицинския университет в Пловдив. В тях лекар Анастас Циканделов е записан по какъв начин споделя, че изпитите са сред 500 и 800 евро в Пловдив. За София са с към 200 от горната страна. Държавният изпит коства 1600 - 2000 евро в столицата, а в Пловдив е 700-900 евро.

Циканделов е представител на компания "Интерхекс " - медиатор за банкет на непознати студенти у нас. Твърди, че видеозаписите са манипулирани. А таксите, за които приказва, били за подготовка на студенти.

Неприятно е. Първото е, че се хвърлят доста тежки обвинявания против МУ-Пловдив. Второто е, че по наша преценка, те въобще не дават отговор на истината, разяснява ректорът доктор Стефан Костянев.

По думите му подобен студент при тях не съществува. Никога не е издавана академична информация за взети изпити, каквато сподели лекар Циканделов.

Според справката обаче студентката е взела цели 35 изпита. Впоследствие се оказва, че тя е подправена.

А съгласно Циканделов всички пари, платени от гръцката студентка, били върнати.

След разкритията на "Господари на ефира " инспекция в пловдивския Медицински университет демонстрира, че под факултетния номер от справката за гръцката студентка е записан напълно различен човек, който се образова постоянно.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР