Нов скандал разтърси обществеността в Румъния. Петима души, сред които

...
Нов скандал разтърси обществеността в Румъния. Петима души, сред които
Коментари Харесай

В румънска ферма превъзпитават деградирали младежи с къртовски труд, обвиняват ги за издeвателства над деца

 Нов скандал раздруса обществеността в Румъния. Петима души, измежду които и началник на обществен план от Германия, са задържани по съмнение за издевателства над деца. Румънската прокуратура ги упреква в основаването на проведена незаконна група, която е злоупотребявала с десетки деца и юноши от Германия, с цел да ги експлоатира като работна ръка под предлог, че вземат участие в " план за превъзпитание “.

Твърди се, че минимум четири деца са свидетелствали за брутално отношение към тях. Според проверяващите, методите на немските реализатори на плана и техните румънски помощници включвали както отнемането на храна, по този начин и домакински арест и побоища.

На младежите сред 12 до 18 години били конфискувани паспортите и персоналните карти. Те били принуждавани да правят най-тежката работа във фермите и постоянно им се налагало да нощуват с животните в обора. Такива са формалните обвинявания на управляващите. Ръководителите на плана, както и някои от засегнатите младежи обаче настояват, че не е имало издевателства.

От над 15 години една немска двойка в севернорумънския район Марамуреш управлява обществен план за немски деца и младежи с проблематично държание. Финансираният от Федералната република план " Марамуреш “ дава обещание на тези младежи, които постоянно са от фамилии със комплицирани обществени проблеми, нов старт в живота. Една част от тях са душевен нестабилни, други са наркозависими или са направили престъпни действия. Идеята на плана е малолетните да трансформират проблематичната си социализация, а отделянето от нормалната им среда и цивилизацията да им даде подтик за напълно нов живот. 

Ежедневието на селяните в Марамуреш е тежко. Работният ден стартира в 5 часа сутринта, кравите и прасетата би трябвало да бъдат нахранени, оборите да бъдат изринати, да се превозят дърва от близката гора, да се прекопаят нивите и да се свърши всичко останало, което е типично за едно селско домакинство. Децата са работили в обори и по градежи, в ковачници, на тъкачния стан. Във Вишеу де Сус младежите, изпратени от немските служби, с цел да бъдат " превъзпитани “ посредством твърдоглав труд, са видели един напълно друг свят от оня, с който са били привикнали. Още през 2007 година обаче в румънската преса излиза първата публикация за явни нередности във Вишеу де Сус.

Тези деца са имали потребност от помощ. Вместо това са се озовали в " същински пъкъл ": в един юношески център в румънския окръг Марамуреш немски деца са били подлагани на " безчовечен способи " за превъзпитание.

Година по-рано немското списание “Шпигел " заяви, че организации, които мъчно биха могли да бъдат тествани, провеждат на мъчно налични места отвън Германия лагери за превъзпитание на младежи. Изданието твърдеше също, че децата и младежите постоянно стават жертва на тежка употреба и издевателства. Подобни планове, подкрепяни финансово от немските обществени служби, съществуват също в Полша, Гърция, Русия, в Кавказ, Латинска Америка и Южна Африка.

Пак " Шпигел “ писа, че всички сходни планове действат по подобен метод: тежък и даже непостижим труд, а при положение на непокорство - санкции с пердах, заключване и апетит. Германското списание  в детайли беше разказало и за румънския план " Марамуреш “.

Така нареченият " финален късмет " за проблематичните младежи коства на немската страна сред 4000 и 6000 евро месечно за всяко малолетно лице. Именно тези суми са били превеждани на изпълнителите на уредниците на плана в Румъния.

След няколкомесечен интервал на " акомодация “ в централата на плана, младежите са били настанявани в приемни фамилии, които са получавали сред 200 и 600 евро на месец и са употребили безвъзмездния труд на малолетните. Проектът “Марамуреш " се грижи за към 30 деца всяка година.

Официалните отчети на румънските управляващи разкриват цялостния размер на страданията на тези деца - подлагани са били даже на медицински интервенции срещу тяхната воля - на девойките да вземем за пример неведнъж им били поставяни инжекции, " с цел да не забременеят “. Прокуратурата съобщи, че доста от децата и младежите са правили опити за самоубийство вследствие на тежките душевен и физически контузии.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР