Нов скандал между участници на Мондиал 2022 и домакина Катар

...
Нов скандал между участници на Мондиал 2022 и домакина Катар
Коментари Харесай

Осем участници на Мондиала искат да носят ленти в подкрепа на LGBTQ+

Нов скандал сред участници на Мондиал 2022 и домакина Катар се обрисува броени дни преди началото на шампионата. Осем от участниците в шампионата оповестиха желанието си капитаните на техните тимове да играят на шампионата с ленти с надпис OneLove в поддръжка на правата на LGBTQ+. Тяхната постъпка ще е като форма на митинг против игнорирането на универсалните човешки права от страна на Катар.

Интересното е, че всички участници са от Европа - Белгия, Дания, Англия, Германия, Нидерландия, Португалия, Швейцария и Уелс. Още две федерации, които членуват в УЕФА поддържат тази самодейност - Швеция и Норвегия.

Сега осемте тима ще чакат позволение от ФИФА, с цел да може лентите да бъдат носени по време на мачовете. Тук също се получава конфликтна обстановка, защото международната футболна асоциация помоли към този момент всички 32 страни, които вземат участие на Мондиал 2022 " да се придържат към футбола ". Нещо повече - с изключение на този митинг с лентите OneLove, тези 10 футболни федерации са настояли от ФИФА да извърши уговорката си по отношение на основаването на компенсационен фонд за служащите мигранти, които са взели участие в градежа на стадионите и останалите обекти за шампионата, а също по този начин и за основаване на център в Доха за служащи от чужбина. Все отново работна група от УЕФА за човешките и трудовите права отчете напредъка на Катар по отношение на правата на служащите мигранти посредством признати наскоро законодателни промени, само че все пак призова за по-нататъшни дейности.

" Ние приветстваме уверенията, дадени от държавното управление на Катар и от ФИФА по отношение на сигурността, сигурността и участието на всички почитатели, които пътуват до международното състезание, в това число почитатели на LGBTQ+. Въпреки това приемането на многообразието и толерантността значи и поддръжка за човешките права. Правата на индивида са универсални и се ползват на всички места. ФИФА неведнъж се е заела да даде съответни отговори по два значими въпроса - компенсационния фонд за служащите мигранти и концепцията за център за служащи мигранти, който ще бъде основан в Доха. Ние ще продължим да настояваме да ни бъдат предоставени отговори. Ние имаме вяра в силата на футбола да направи по-нататъшен позитивен и благонадежден принос към прогресивната устойчива смяна в света ", се споделя в изказване на десетте европейски федерации, които вземат участие във въпросната работна група.

От футболната асоциация на Уелс към този момент показаха изрично мнение, че капитанът (б.ред. - Гарет Бейл) ще носи лента One Love, независимо от решението или глобите на ФИФА. Селекционерът на отбора Роб Пейдж добави, че футболистите му са безапелационни в своите убеждения и няма да трансформират позицията си в Катар.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР