Нов скандал избухна в Северна Македония около личността на Гоце

...
Нов скандал избухна в Северна Македония около личността на Гоце
Коментари Харесай

Скандал в Македония: певица изпя химна без имената на Гоце Делчев и Яне Сандански

Нов скандал избухна в Северна Македония към личността на Гоце Делчев, оповестява БНР.
По мотив националния празник на Съединените щати през днешния ден на празненство в американското посолство певицата Тамара Тодевска промени текста на химна на южната ни съседка, в частта, в която се загатва революционерът със противоречив генезис.
Тодевска размени имената на Гоце Делчев, Питу Гули, Даме Груев и Сандански със " Старо, младо, мъжко и женско на нозе се вдигнало ".
Въпреки променения текст осъществяването на химна беше приветствано от гостите, измежду които бяха президентът Стево Пендаровски, министър председателят Зоран Заев, членове на държавното управление и опозиционният водач Християн Мицковски.
Бурните реакции пристигнаха по-късно, а певицата беше принудена да се извини публично от профила си във Фейсбук. В обществената мрежа тя изясни, че е трансформирала текста непреднамерено в плен на страстта и еуфорията.
Обединената македонска диаспора, която беше срещу контракти с Гърция и България, изиска опрощение от посолството на Съединени американски щати и упрекна певицата, че преднамерено е трансформирала текста на химна поради настояването на България Гоце Делчев да бъде разгласен за българин.
Американското посолство в Скопие сервира опрощение. Правителството на Зоран Заев пък излезе с публично мнение по случая, в което се споделя, че е било получено увещание, че македонските обичаи и герои ще бъдат почитани.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР