Нов скандал избухна около генералния директор на БНТ Константин Каменаров,

...
Нов скандал избухна около генералния директор на БНТ Константин Каменаров,
Коментари Харесай

Съдът се сети да разпореди проверка около скандала с болничния на шефа на БНТ

Нов скандал избухна към генералния шеф на Българска национална телевизия Константин Каменаров, откакто той се появи на медийна конференция в Брюксел, до момента в който е в болничен от 14 до 20 февруари.
В понеделник Софийският градски съд (СГС) отсрочи делото за шофиране след приложимост на алкохол против Каменаров. Така обаче е нарушил Наредбата за здравната експертиза. Причината е, че в болничния лист на подсъдимия е пишело, че има дихателна зараза, която би трябвало да се лекува при домакински режим, оповестиха от съда пред в. " Сега ".
Според наредбата това не освобождава Каменаров от отиване в съда - болните са длъжни да се явяват, в случай че не приложат уверение от доктор, че нямат такава опция. За това има специфичен пример, одобрен от министрите на правораздаването и опазването на здравето. Според съда отбраната на Каменаров не е приложила наложителното уверение. Въпреки това в понеделник правосъдният състав, управителен от някогашния прокурор Руси Алексиев, в който влизат също Анелия Щерева и Габриела Лазарова, се съгласи с настояването на отбраната за отсрочване, подкрепено и от прокуратурата, тъй като подсъдимият упорствал делото да се гледа в негово наличие.
За да излезе от конфузната обстановка, в сряда съдът подреди болничният на шефа на Българска национална телевизия да бъде пратен на столичната районна здравна ревизия за инспекция. До медиите беше изпратено определението на правосъдния състав, от което се вижда, че документът е подписан от доктор Емилия Баракова, доктор от групова процедура. Диагнозата е " други остри инфекции на горните дихателни пътища с множествена локализация “, за което на болния е постановен домакински притихнал режим.
Съдът подреди на Българска национална телевизия до 3 дни да даде информация дали Каменаров се е явявал на работа в интервала 14-20 февруари, дали е бил командирован служебно в Брюксел, за какъв период и по какъв мотив. Здравната ревизия би трябвало да отговори до 13 март, за когато беше отсрочено делото. Магистрати разясниха пред " Сега ", че даже да бъдат открити нарушавания, съдът няма алтернатива даже да санкции Каменаров, тъй като явяването му не е наложително.
Шефът на Българска национална телевизия изясни пред " Дневник ", че е болен от грип, и се оправда: " Нито законът, нито конституцията ми не разрешават да се движа ". Това не е по този начин, тъй като наредбата лимитира болните да напущат даже града, в който се намират. В нея категорично е посочено, че при " домакински, амбулаторен или свободен режим болният е задължен да се яви пред проверяващите органи и пред органите на правосъдната власт през интервала на позволения отпуск ", в случай че категорично не показа здравно, че болестта не го разрешава. Според лекари с дългогодишна процедура напускането на страната при настоящ болничен е неразрешено. Законът не разрешава също еднакъв човек да бъде по едно и също време в отпуск по болест и в командировка.
Без отговор остава и въпросът за какво прокуратурата не се е впечатлила от неналичието на уверение, че болестта на Каменаров пречи да се яви в съда.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР