Нов скандал избухна днес в Северна Македония около личността на

...
Нов скандал избухна днес в Северна Македония около личността на
Коментари Харесай

Македонска певица изпусна от химна Гоце Делчев и другите борци за свобода

Нов скандал избухна през днешния ден в Северна Македония към личността на Гоце Делчев. На празненство в американското посолство във връзка националния празник на Съединените щати певицата Тамара Тодевска промени текста на химна на Северна Македония, в който се загатва Гоце Делчев.

Вместо Гоце Делчев, Питу Гули, Даме Груев и Сандански Тодевска изпя втория комплект на химна: "Старо, младо, мъжко и женско на нозе се вдигнало ". Сред гостите на тържеството бяха президентът Стево Пендаровски, министър председателят Зоран Заев, членове на държавното управление, опозиционният водач Християн Мицковски и след променения химн се чуха овации.

Бурните реакции пристигнаха по-късно, а певицата беше принудена да се извини публично от профила си във "Фейсбук ":

"Непреднамерно трансформирах текста на химна. Бях в плен на страстта и еуфорията ", написа Тамара Тодевска.

Обединената македонска диаспора, която беше срещу контракти с Гърция и България, изиска опрощение от посолството на Съединените щати и упрекна певицата, че текстът на химна е изменен предумишлено поради настояването на България Гоце Делчев да бъде разгласен за българин.

Извинение сервира американското посолство в Скопие, а държавното управление на Зоран Заев излезе с публично мнение по случая с Тодевска.

"Получихме увещание от най-високо равнище, че македонските обичаи и герои ще бъдат почитани ", написа в изказването.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР